PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AU SPUS „STOP” MINUNILOR DIN EPRUBETĂ – VIDEO

AU SPUS „STOP” MINUNILOR DIN EPRUBETĂ – VIDEO

de admin
10 vizualizări

Cuplurile care nu pot avea copii nu au nicio sansa sa primeasca ajutor de la stat in urmatorii doi ani. Desi natalitatea este un subiect sensibil pentru Romania, programul de fertilizare in vitro nu se regaseste printre cele care vor fi finantate de la buget anul acesta.  Tara noastra ramane printre putinele tari europene in care statul nu sprijina cuplurile care nu pot avea copii. Motivul? Lipsa banilor. Oficialii sustin ca nu sunt bani suficienti pentru a da sansa la…viata.

Ani de asteptare si sume enorme de bani cheltuite. Este adevarul cu care se confrunta zeci de cupluri din Romania care nu pot avea copii. Oameni care se agata totusi de programul de ferilizare in vitro, program care pentru o perioada scurta, intre iulie-decembrie 2012, a fost finantat de Ministerul Sanatatii  cu 1,3 milioane de euro.  831 de cupluri au beneficiat de ajutor si, astfel, s-au nascut peste 300 de copii. Dupa un an si jumatate, insa, programul a fost oprit brusc. Eugen Nicolaescu, fostul ministru al Sanatatii, a oprit acest program din lipsa de fonduri si nici pana in prezent nu a fost repornit.

Romania a fost printre ultimele tari care a început programul de susținere financiară a familiilor infertile. Acum, este singura care nu mai ofera acest sprijin. Din pacate, medicii estimeaza ca intre 15 si 20 la suta dintre cupluri nu pot avea copii.

Chiar daca statul nu acoperea decat costurile unei singure proceduri, in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizea cu o nastere, pentru mii de romani, insa, aceasta era singura sansa sa faca un copil.

Promisiuni de reluare a acestui program vin din parte parlamentarilor dar tot ei spun ca resursele nu le-ar permite sa finanteze in intregime ci doar partiv  al procedurile acestui program.

Acum romanii sunt nevoiti sa-si indrepte atentia catre alte state unde procedura de ferilizare desi cotisitoare poate oferi mai multa siguranta. In ciuda problemelor economice  nici Italia Spania sau Grecia nu au pus stop acestui program, ba din contra, rata de reusita a acestor tratament ajunge chiar si la 70%.

 

Ilona Rotaru

Eduard Găiseanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe