Guvernul a aprobat masura prin care romanii cu credite bancare vor putea cere injumatatirea ratelor timp de doi ani. Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de unele persoane „Electorata” vine, insa, si cu noi modificari. Autoritatile ridica plafonul veniturilor brute acceptate pana la 2.200 de lei, fata de 2.000 de lei, cum era prevazut in varianta de dinainte. Potrivit formei finale a ordonantei de urgenta, deducerea din venitul lunar impozabil ramane la 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015.
Fiecare roman care va obtine o astfel de restructurare a creditelor in conditiile impuse de stat ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat la suma maxima deductibila.
Pentru a beneficia de aceasta deducere cei indatorati trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, deducerea se acorda numai in conditiile in care creditele nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile. Mai mult, aceasta masura trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului suspus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent, indiferent daca imprumutul a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maxim doi ani. Sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora trebuie sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, iar imprumutatorul nu va putea majora rata dobanzii si nici nu va putea impune alte costuri.
Condiții de acordare a deducerii
• credite care nu înregistrează întârzieri la plată sau care au întârzieri la plată de cel mult 90 de zile;
• să conducă la diminuarea cu cel mult 35% a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării;
• sumele reprezentând diminuările ratelor lunare de plată, să fie distribuite pe o durată egală cu cea pentru care a fost acordată diminuarea obligaţiilor de plată;
• împrumutătorul nu poate majora rata dobânzii şi nici nu poate impune alte costuri.
In varianta elaborata initial, „electorata” trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Acum, schema fiscala finala prevede ca restructurarea creditelor se va aplica doar persoanelor care au venituri din activitati dependente sub 2.200 de lei lunar, deducerea din venitul lunar fiind de 900 de lei.
Ilona Rotaru
Radu Constantinescu