Sezonul pepenilor a inceput, iar vanzatorii au declansat o adevarata competitie pentru a obtine profit. Numai ca, din pacate, cumparatori sunt putini, iar unii comercianti fac concurenta neloiala. „Oamenii nu mai au bani sa cumpere si atunci cand se incumeta sa ia unu-doi pepeni, merg la tarabele cu cei mai mari din import, iar ai nostrii raman nevanduti”, se plang producatorii.
Dupa ce ca vremea nu a tinut cu ei si recolta de pepeni de anul acesta a fost una slaba comparativ cu anii anteriori, la momentul vanzarii producatorii se confrunta cu o noua lovitura. Clientii sunt putini, cei mai multi trec pe langa tarabe, se uita si merg mai departe, iar cei care sunt dispusi sa cumpere ii aleg pe cei din import. Aceasta femeie vine tocmai din Dolj cu pepenii pentru a-i vinde in Piata 1 Mai din Targoviste si se plange ca desi este ora pranzului a avut doar 2 clienti.
In cealalta parte a pietei, sotul ei a avut mai mult noroc, a vandut 5 pepeni. Chiar daca sunt din productia proprie si omul spune ca a muncit foarte mult si s-a luptat cu vremea, pepenii romanesti nu ii atrag pe clienti.
Cultivatorii au scos abia prima serie de pepeni, insa pana acum pietele si hypermarketurile au fost deja invadate de pepeni din import. Mai mari si chiar mai ieftini acestia sunt vanduti mai bine. Asta pentru ca oamenii sunt atrasi de exterior, de cum arata, si mai putin de gust. In plus, chiar si producatorii si-au pierdut credibilitatea in fata cumparatorilor.
Cultivatorii mai spun că nici anul trecut nu au avut profit mare în pofida faptului că recolta a fost bună, întrucât au fost mulţi pepeni pe piaţă, iar preţurile au fost mici, ei fiind nevoiţi să-i dea şi cu 10 bani kilogramul la intermediari, ca să nu se strice. Unii ţărani au refuzat să-i vândă pe nimic, preferând să-i dea hrană la animale. Anul acesta un pepene rosu se vinde cu 1 leu sau 1 leu si 50 de bani kilogramul daca este din import si cu 2 lei daca este romanesc. Cei galbeni se vand cu 3 lei kilogramul.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi