PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » A SPUS “STOP” CALVARULUI TRĂIT

A SPUS „STOP” CALVARULUI TRĂIT

de Andrei Oprescu
15 vizualizări

O romancă din 10 este victima a violentei domestic si aproape 60% dintre romani, tolereaza comportamentele violente din familie si chiar le considera justificate. Suna revoltator, dar este realitatea. In sprijinul victimelor, vin psihologii si asistentii sociali din centrele de protectie. Problema este ca multe femei ajung tarziu aici, dupa episoade de ani de zile de batai. Totusi intr-o zi aleg sa spuna stop calvarului, asa cum a facut o tanara din Dambovita, care si-a luat cei doi copii si a cerut ajutor. Prima palmă este primul semnal de alarmă pe care multe femei îl ignoră. Agresorul promite că nu mai face, își cere iertare și episodul este uitat. Urmează apoi prima bătaie, nopți chinuite, copii care își văd mamele de-a dreptul mutilate de cei care ar fi trebuit să le fie soți, tați pentru cei mici și protectori. Paharul se umple de cele mai multe ori greu, așa că până ajung să ceară ajutor suportă violențe de nedescris, la care martori sunt și copiii. Este și cazul acestei tinere, îi vom spune Ana, pentru a-i proteja identitatea. Este căsătorită de 10 ani și are doi copii. După ce s-a născut cel de-al doilea, a început calvarul. Era bătută periodic, nu avea bani de mâncare pentru cei mici, iar soțul juca tot ce câștiga la păcănele și îi dădea pe băutură. Acum am găsit-o într-un centru de protecție a victimelor violenței domestice.

Copiii au fost marcați de bătăile și scandalurile din casă. Sunt nedezlipiți de mamă. Când a văzut câtă durere îndură cei mici, a conștientizat că este momentul să plece. În centru a primit găzduire, sprijin, suport psihologic și social.Mai mult de jumătate din români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. La români bătaia este ruptă din Rai. Victimele de multe ori sunt ignorate de familie.Pentru conștientizare fenomenului, Direcția de Asistență Socială Târgoviște a organizat alături de parteneri și anul acesta un marș împotriva violenței. Participanții au eliberat sute de baloane albe și au împărțit flori. Și statisticile DGASPC sunt îngrijorătoare. La nivelul anului 2019 au fost raportate 349 cazuri de victime ale violenței în familie (293 copii și 56 adulți) și 251 cazuri agresori. De anul viitor, o “locuință protejată“, va oferi servicii specializate și va găzdui 6 beneficiare/an. Ceea ce este foarte important este că locațiile centrelor de protecție sunt necunoscute, la fel și adresa noii locuințe protejate, iar victimele beneficiează de securitate și sprijin.

sincron

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe