Ca la noi, la nimeni! Într-o ţară în care lipsa medicilor este o problemă, cei care învaţă ani de zile pentru a-şi salva semenii nu au loc în spitale. Este cazul lui Andrei, din municipiul Târgovişte, un tânăr de 26 de ani, care a absolvit Facultatea de Medicină de la Craiova, a promovat examenul de rezidenţiat, dar care nu poate practica ceea ce a învăţat în cei şase ani de facultate pentru că nu s-a încadrat în locurile oferite de stat pentru tinerii rezidenţi. Acum este şomer, fără indemnizaţie!
În urmă cu şase ani, Andrei s-a înscris la Facultatea de Medicină, cu gândul că după finalizarea studiilor universitare şi a perioadei de rezidenţiat va fi medic pneumolog, în slujba pacienţilor. Visul frumos s-a spulberat după cele patru ore de examen pentru rezidenţiat şi alte două ore până s-au aflat rezultatele, întrucât erorile de sistem nu au ocolit nici această testare. Când trebuia să afle în ce spital va practica cele învăţate la Facultatea de Medicină din Craiova, unde nu a plătit taxe pentru studiu, tânărul a aflat că, de fapt, a rămas pe afară. Deşi a promovat examenul de rezidenţiat, locurile oferite de stat pentru viitorii medici nu au fost suficiente, iar peste 400 de absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină sunt acum şomeri.
Şomer super calificat, dar care nu primeşte indemnizaţie pentru că nu mai poate primi ajutorul de la stat după ce a susţinut examenul de rezidenţiat. Singura variantă este să se angajeze ca profesor la o şcoală postliceală sau să accepte orice alt job pentru care nu se cer studii superioare. A încercat să îşi depună CV-ul la mai multe instituţii medicale private, însă, fără rezultat. A mers şi la AJOFM, însă, locurile de muncă vacante nu au nicio legătură cu studiile sale.
Umilinţa este ceea ce defineşte situaţia tinerilor absolvenţi de Medicină, care nu pot practica în ţara lor. Umilinţa la care sunt supuşi după şase ani grei de studiu generează doar o încurajare pentru ca tinerii să plece peste hotare.
Andrei a fost crescut cu greu doar de mama sa, de la vârsta de 3 ani. Femeia este extrem de indignată pe sistemul românesc şi din cauza modului în care guvernanţii îşi bat joc de tinerii care vor să profeseze în ţară. Spune că nu vrea ca fiul ei să plece în străinătate. A luptat să-l ţină aproape şi să-l sprijine în cei şase ani de facultate, iar acum va merge până în pânzele albe pentru ca băiatul său şi ceilalţi tineri aflaţi în situaţia lui să aibă loc la spitalele din ţară, în drumul lor spre cariere de succes în medicină.
Andrei este hotărât să meargă alături de colegii săi, aflaţi în aceeaşi situaţie, în faţa Guvernului. Ministrul Sănătăţii nu are timp să le asculte necazul, astfel că vor recurge la proteste. Poate aşa mai au o şansă să-şi continue visul.