112 nu este o joaca! Cu toate acestea, foarte multe persoane inconstiente pun in pericol viata semenilor, pentru ca apeleaza abuziv numarul 112 fara a avea o urgenta. Legea prevede sanctiuni in acest sens, dar se pare ca nici amenzile, nici gandul ca o persoana poate avea nevoie de ajutor in momentul in care linia este incarcata inutil, nu ii conving pe oameni sa sune la 112, doar daca au cu adevarat o urgenta. Aproape 5.000 de amenzi au fost aplicate, de la inceputul anului, unor persoane care au facut apeluri false la 112, pentru a glumi, a injura operatorii sau a conversa.
Un apel fals inseamna o viata pierduta! Acesta este mesajul pe care il transmit cu insistenta autoritatile celor care transforma apelul unic 112, din linie de urgenta in linie pentru farse. Persoanele care apelează în mod abuziv Serviciul 112, de regulă, se joacă la telefon, fac glume proaste, ţipă, cântă, pun muzică, aduc injurii operatorilor 112, doresc să converseze sau să fie ascultaţi de către cineva, ori solicită diverse informaţii cu caracter nonurgent, potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Din rapoartele STS cele mai multe apeluri de urgenta false vizeaza Serviciul de ambulanta si cel pentru Situatii Speciale.
În primele cinci luni ale acestui an, în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, au fost recepţionate, în medie, 45.863 de apeluri pe zi, respectiv 1.911 apeluri pe oră. Numărul mediu de apeluri tratate de către un operator într-o zi, la nivel naţional, este de 425, iar pe oră aproximativ 18 apeluri. Apelurile false intarzie preluarea celor reale. Cei care se joaca de-a urgenta nu se tem nici de sanctiuni.
In primele luni ale acestui an au fost aplicate 4.892 de sancţiuni contravenţionale pentru apelurile false. Anul trecut peste 70% dintre apelurile la 112 au fost false. Astfel, aproximativ 11 000 de cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii.
Reporter:Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi