PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AȘA SE CÂRPEȘTE SISTEMUL SANITAR – VIDEO

AȘA SE CÂRPEȘTE SISTEMUL SANITAR – VIDEO

de admin
7 vizualizări

Specialistii din sanatate sunt, totusi, ingrijorati si spun ca cele mai multe spitale nu vor avea fonduri sa acopere toate cheltuielile. La un spital care are 100 de angajati cu salarii sub 1.500 de lei suma de 7.500 de lei nu va fi ceva extraordinar. Insa ce se va intampla cu spitalele care au cate 500 de angajati in acesata situatie? 37.500 de lei pe luna, suplimentar, pentru un spital inseamna foarte multi bani, bani pe care va trebui sa ia de undeva. Salariul unui infirmier porneste de la 680 de lei pe luna, in timp ce un asistent incaseaza cel putin 900 de lei. Este greu de spus cum se vor realiza aceste mariri de salariu in conditiile in care si la acest moment sunt spitale care intampina probleme atunci cand vine vorba despre remunerarea anagajatilor.
Salariile medicilor vor creste dar de unde vin banii? Guvernantii au luat decizia de a oferii mai multi bani angajatilor obligand managerii sa rupa din fondurile alocate pentru spitale. Directorii avertizeaza insa ca, daca unitatile medicale nu primesc fonduri suplimentare ca sa acopere majorarea de zece la suta, vor taia din banii pentru medicamente, materiale sanitare sau investitii. Calculele arata ca majorarea celor mai prost platiti angajati din sanatate ajunge la 40 de milioane de euro anual.
Dupa patru zile de pichetari sindicalistii din sanatate au batut palma cu Ministerul Sanatatii. Au obtinut o majorarea salariala de 10% pentru angajatii care incaseaza sub 1.500 de lei pe luna. In urma adoptarii acestei masuri, 126.000 de angajati din sanatate vor primii mai multi bani. Insa, la un salariu mediu de 1.200 de lei, inseamna un efort financiar de aproape 40 de milioane de euro pe an, bani care ar reprezenta bugetul unui spital mare. Banii pentru mariri vor fi luati din…bugetul spitalelor. Astfel, managerii trebuie sa imparta banii intre cheltuielile de salarii, medicamente, materiale sanitare si eventualele investitii. Iar daca banii nu ajung, directorii vor fi nevoiti sa taie din alta parte, daca nu se face o rectificare de buget. Cu toate astea, Ministerul Finantelor a data asigurari sindicalistilor ca se vor gasi bani pentru majorarile salariale.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

http://youtu.be/xoGD4pR6W_g

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe