Furia naturii și-a spus cuvântul zilele acestea în sudul României. Fără niciun avertisment, oamenii au fost surprinși de o tornadă, un fenomen care începe să-și facă apariția din ce în ce mai des în țara noastră. Zeci de case din Ialomița și Călărași au rămas fără acoperiș, un autocar a ajuns pe câmp, furtuna a lăsat sute de case în beznă și a pus mai mulți pomi la pământ. După ce s-au dezmeticit, oamenii privesc dezastrul.
Aceste imagini rezumă în doar câteva secunde dezastrul din sudul țării produs marți. ANM emisese o avertizare de vreme rea, fără să existe însă informații despre ce ar urma să se întâmple. La puțin timp de la intrarea în vigoare a codului de vreme severă, o tornadă s-a format în zona Bărăganului. A urmat potopul. Speriați, oamenii nu au știut cum să reacționeze. Șoferul unui autocar cu 40 de călători care se întorcea de la o mănăstire a crezut că va reuși să treacă. Nu a calculat însă pericolul și autocarul a fost luat pe sus și aruncat pe un câmp. Cinci oameni au ajuns la spital.
Și alții au dat dovadă de inconștiență și au vrut să surprindă momentul în care s-a produs fenomenul. Tornada a făcut ravagii. În timpul furtunii din cauza vântului puternic mai mulți stâlpi au fost puși la pământ, copacii au fost retezați, casele au rămas fără acoperiș și mai mulți șoferi au rămas blocați în trafic.
În zona Drajna-Dragalina-Brâncoveanu zeci de case au rămas fără acoperiș. Aici autoritățile locale au cerut sprijin de la Guvern. Oamenii n-au asigurări pe case și pagubele sunt însemnate. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că va discuta la Guvern pentru a adopta o Hotărâre de Guvern prin care să se oferă o sumă de bani pentru persoanele afectate de tornada din Călăraşi. Conform ministrului, din informațiile pe care le deține, 18 case au fost afectate.
MARIUS BUDĂI, MINISTRUL MUNCII
”Nu este un ajutor în funcție de pagube, pentru a repara casele, este un ajutor care se poate acorda persoanelor care la un anumit moment în viața lor se confruntă cu astfel de greutăți”.
Zilele acestea, oamenii fac bilanțul dezastrului și în Ialomița. Ministrul nu a dat detalii despre situația de aici. În localitatea Sudiți din Ialomița, peste 30 de case au fost afectate. Vântul deosebit de puternic a smuls acoperișurile ca pe niște coli de hârtie și a culcat la pământ zeci de garduri și copaci. Bucăți din acoperișurile distruse au fost purtate de rafalele violente sute de metri pe câmp. Oamenii povestesc că norul gros de praf, care s-a abătut asupra satului a întunecat cerul, iar zgomotele scoase de furtună erau de-a dreptul sinistre.
Furtuna a lăsat sute de case în beznă, după ce o parte dintre firele de electricitate au fost rupte de pomii căzuți peste ele. Din păcate, în zonele afectate oamenii nu au asigurări în caz de dezastru. Potrivit statisticilor, la 31.03.2019, gradul de cuprindere în asigurare în județul Călărași, era de doar 10,12%, respectiv 13.000 de polițe de asigurare, iar în Ialomița era de 12,04%, respectiv 13.839 de polițe în vigoare.
9
articolul precedent