PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AU RĂMAS FĂRĂ ISLAZUL COMUNAL

AU RĂMAS FĂRĂ ISLAZUL COMUNAL

de Mditv
39 vizualizări

Islazul comunal a devenit motiv de disputa la Candesti, dupa ce bunul comun al localnicilor a fost instrainat fara stirea lor. 82 de hectare au fost inchiriate unui crescator de animale, care are in proprietate numai 13 vaci. Asta desi legea permite inchirierea a maxim un hectar pe cap de animal. În plus, fostul primar al localitatii acuza actuala administratie de lipsa de transparenta, in conditiile in care niciun alt locanic nu a stiut despre scoaterea la licitatie a terenului.

Oamenii sunt supăraţi după ce au rămas fără mari suprafeţe din islazul comunal, fără ştirea lor. În plus, se plâng că acum sunt obligaţi să dea animalele în pază, unicului beneficiar, contracost. Asta după ce 82 de hectare de păşune au fost date spre închiriere unui crescător de animale, care nici măcar nu a avut domiciulul în comuna Cândeşti până în luna ianuarie a anului trecut. Iar neregulile continuă, după cum susţine fostul primar al comunei, Tiberiu Gheorman, potrivit căruia cel care a închiriat nu era îndreptăţit să deţină o suprafaţă atât de mare, în condiţiile în care deţine numai 13 vaci. Proprietarul însă, consideră că nu a încălcat nicio lege. Cu toate acestea însă, refuză să ofere informaţii cu privire la destinaţia terenului închiriat.

Despre lipsa de transparenţă a priemăriei Cândeşti vorbeşte şi Otilia Stan, un crescător de animale, cu un efectiv mai mare decât cel al fermierului care a intrat în posesia celor 82 de hectare din islaz. Aceasta susţine că era interesată să participe la licitaţie, însă nu a depus nicio cerere pentru închiriere pentru că nu a ştiut, deşi deţine şi funcţie de consilier local.

Supărarea oamenilor din Cândeşti este justificată, după cum susţine fostul primar al comunei, care acuză actuala administraţie locală de interese ascunse. Potrivit acestuia, cei din conducerea primăriei nu fac decât să tragă foloase de pe urma acestei închirieri, care le-ar aduce bani din subvenţiile pe suprafaţă.

La un calcul simplu, în condiţiile în care crescătorul de animale care a închiriat cele 82 de hectare din islazul comunal, pentru o perioadă de 10 ani, ar depune documentaţie pentru a primi subvenţie pe suprafaţă, la o medie de 78 de euro la hectar ar încasa anual, aproximativ 28 de mii de lei. Şi ar rămâne, după ce achită chiria către primărie de 110 lei pe lună, cu aproximativ 20 de mii de lei. Şi asta fără prea mari eforturi.

MDI TV solicită organelor abilitate ale statului să demareze cercetarea legalităţii actelor ce au stat la baza acestor închirieri.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe