Nimeni nu si-a dat seama, a fost adoptata fara tam-tam si a intrat in vigoare cu acordul tuturor.Modificarea legii administratiei publice locale are deja o vechime de doua luni si totusi nimeni nu s-a grabit sa vorbeasca despre ea. Totusi, legea are un impact major, pentru ca primarii si presedintii de Consiliu Judetean au scapat, macar in parte, de problemele cu legea.
De fapt si de drept este vorba despre votul unei superimunitati a primarilor si presedintilor de consilii judetene.Totul s-a intamplat indata de 11 februarie 2014 in Camera Deputailor for decizional pentru aceasta lege ce modifica legea administratiei publice locale.Legea a fost în aşa fel modificată încât şefii de Consilii Judeţene şi primarii nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interes. Altfel spus vor putea să dea contracte publice către propriile firme sau firmele rudelor. Modificarea legii prevede că primarii şi şefii de CJ-uri pot delega atribuţiile de serviciu către funcţionarii publici din subordine si nu doar catre administratorul public ca pana acum, astfel ca practic oricand poate fi eliminata posibilitatea ca acestia sa mai fie urmariti de ANI sau DNA. Statistica arata spre exemplu.
In cazul in care acesta modificare ar fi fost in vigoare din 2006, cazurile amintite anterior nu ar fi existat pentru ca DNA nu are atributii de control in ceea ce priveste functionarii publici, aceasta sarcina fiind apanajul exclusiv al Parchetelor Locale spre exemplu.La momentul actual mai bine spus dupa promulgarea legii din data de 13 martie delegarea de atributii poate face ca functionarii publici sa devina un fel de acri Paun iar primarii si presedintii de consiliu judetean sa scape de acuzatiile de abuz in serviciu inmomentul incaredocumentele nu vor mai fi semnate de acestia.
Redactor: Horia Marin