PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BETE IN ROATE PENTRU FERMIERI

BETE IN ROATE PENTRU FERMIERI

de Andrei Oprescu
15 vizualizări

Crescatorii de animale damboviteni din zonele defavorizate de abia reusesc sa acceseze ajutoarele financiare. Desi ar avea posibilitatea sa primeasca bani prin APIA pentru bovinele pe care le cresc in gospodarii, oamenii se lovesc de piedici. Multi se prezinta la Agentia de Plati cu documentatia incompleta, din cauza medicilor veterinari, care intarzie procesarea datelor privind sanatatea animalelor.

Numai 18 fermieri din cele 17 localitati aflate in zonele defavorizate ale judetului Dambovita au reusit pana acum sa depuna cereri prin APIA pentru a primi sprijin financiar. In realitate numarul celor care se adreseaza este mult mai mare, sustin angajatii Agentiei de Plati, dar pentru ca prin sistemul on-line nu le ajung informatiile privind sanatatea animalelor, fermirilor nu le poate fi eliberata adeverinta necesara la dosar. Astfel, ca multi dintre crescatori raman pe dinafara.

Anul trecut numarul celor care au depus cereri a fost mult mai mare. Asta si pentru ca nu era nevoie de adeverinta eliberata de medicul veterinar, conditia devenind obligatorie de anul acesta. Platile pentru 2012 se fac de abia acum si au fost stabilite la suma de aproximativ 94 de euro pe cap de animal, iar pentru solicitarile depuse anul acesta fermierii vor primi banii de abia in iunie anul viitor. Perioada de depunere a documentatiei la APIA este 10 iunie – 15 iulie.

De acest sprijin beneficiaza doar fermierii din zonele defavorizate, nu si cei de la campie, de exemplu. In Dambovita sunt considerate zone defavorizate localitatile: Barbuletu, Bezdead, Buciumeni, Iedera, Moroieni, Pietrosita, Pucheni, Rau Alb, Runcu, Valea Lunga, Varfuri, Valeni, Visinesti, Aninoasa, Doicesti, Glodeni si Ocnita. Cei care solicita acest sprijin trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care sa detina efectivul de animale, sa le mentina in exploatatie cel putin sase luni de la la data ultimei zile de depunere a documentatiei ori sa detina cota de lapte pentru vanzari.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Ciprian Rusa

http://youtu.be/jkIY4XSUiLg

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe