Sistemul public de sanatate romanesc continua sa reprezinte principala optiune pentru cea mai mare parte a pacientilor. Pe considerente ce tin de accesibilitatea si gratuitatea serviciilor, de usurinta cu care primesc sprijinul medicului de familie si de increderea pe care o au in competenta medicilor din sistem, romanii trec in continuare, in numar mare, pragul unitatilor medicale de stat.
Un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii, arata ca, in ciuda nenumarate vulnerabilitati generate de calitatea scazuta a serviciilor, situatie intalnita cu precadere in spitalele publice, si la acest moment un numar considerabil de romani opteaza sa se trateze in unitatile de stat. Costurile suplimentare pentru medicamente sau lipsa materialelor sanitare, precum si ideea impamantenita conform careia in sistemul de sanatate romnesc troneaza coruptia, continua sa fie percepute ca principalele probleme din sanatate. Studiul releva de asemenea si faptul ca sunt multi pacientii ce nu cunosc care le sunt drepturile. Nu stiu ca au dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala, si nu cunosc faptul ca informatiile confidentiale privind starea de sanatate pot fi divulgate doar daca isi dau consimtamantul.
In 2014, gradul de solicitare al falselor drepturi de catre romani este mai mare decat in 2013, fapt ce poate fi cauzat de slaba informare sau intelegerea gresita a drepturilor si obligatiilor pacientilor din Romania. In aceste conditii, simpla postare a informatiilor privind drepturile si obligatiile pacientilor in cadrul unor spitale apare ca insuficienta, fiind necesara aplicarea unei strategii consecvente de popularizare a drepturilor pacientilor. In ceea ce priveste solutiile propuse de respondenti pentru asigurarea unui act medical de calitate, acestea vizeaza in principal aspecte precum: asigurarea resurselor materiale si umane necesare, cresterea nivelului de salarizare si profesionalizare a personalului medical din sistemul public de sanatate, cat si imbunatatirea comunicarii medic-pacint.
Cand vine vorba de gradul de multumire fata de calitatea serviciilor de sanatate acesta este comparabil cu cel din 2013, cei mai multi fiind multumiti de tratamentele primite la spitalele de stat.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu