PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BOLILE REUMATISMALE, AU LUAT AMPLOARE – VIDEO

BOLILE REUMATISMALE, AU LUAT AMPLOARE – VIDEO

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Bolile reumatismale reprezinta peste 150 de afectiuni musculo-scheletice, care sunt in mare parte progresive si asociate cu durere. Acestea afecteaza peste 100 de milioane de persoane de toate varstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boala reumatismala. In Romania sunt peste 8 milioane de pacienti ce sufera de artroza intr-un grad mai mic sau mai mare. Din pacate, tara noastra este codasa continentului cand vine vorba de numarul implanturilor de genuchi. 

Cea mai frecventa boala reumatismala de tip inflamator este artrita reumatoida sau poliartirta, cu o prevalenta de aproximativ 1% la populatia generala, ceea ce inseamna ca, in Romania, sunt aproximativ 200.000 de cazuri de poliartrita reumatoida. Artrita reumatoida este o boala sistemica cronica care afecteaza articulatiile, tesuturile conjunctive, musculare, tendoanelor si tesutul fibros, cauzand de cele mai multe ori durere si deformare. Poliartrita reumatoida netratata reduce durata medie de viataa celor afectati cu 5-10 ani, fapt care determina o atentie sporita asupra simptomelor timpurii ale bolii. In general, poliartrita reumatoida afecteaza, in principal, femeile, fiind de doua ori mai frecventa decat la barbati. Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind aparitia bolii. Fiind o boala progresiva, artrita afecteaza abilitatile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare. Totodata, in Romania sunt peste 8 milioane de pacienti ce sufera de artroza intr-un grad mai mic sau mai mare. In ceea ce priveste numarul implanturilor, in tara noastra, la nivelul anului 2011, se realizau aproximativ 11.000 de implanturi de sold si genunchi. Dintre acestea, doar 1.600 de proteze de genunchi. In 2013, au fost facute 9.600 de proteze de sold si 2.200 de proteze de genunchi. In 2014, pana acum, s-au realizat doar 800 de implanturi de genunchi.

Raportat la contextul european, tara noastra ocupa ultimele locuri in ceea ce priveste implanturile de genunchi. 

De exemplu, in Anglia si Tara Galilor se implanteaza anual peste 160.000 de proteze de sold si genunchi. Rata implanturilor de genunchi a inregistrat un trend ascendent in ultimii ani, la nivelul tuturor statelor europene. In Franta, rata de implanturi de genunchi a crescut cu 60% intre 2000 si 2010. In SUA, se realizeaza anual intre 800.000 si 1.000.000 de implanturi de genunchi.

Ilona Rotaru

Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe