Mancarea ca la mama acasa e litera de lege pentru romani. Indiferent de regiune in care locuiesc cele mai multe persoane prefera mancarea gatita in casa. Cei din mediul urban cumpara si alimente semipreparate si sosuri, pentru ca veniturile lor sunt mai mari. In schimb, cei de la tara se bazeaza mai mult pe ceea ce produc in propria gospodarie, legumele si urataniile din curte fac cea mai gustoase preparate. Ce e sigur insa – cei mai multi romani ar da orice pentru o farfurie de ciorba sau pentru o tocanita gatita in casa.
O familie din Romania modesta cu patru membrii are saptamanal un buget de 300 de lei pentru mancare, iar cele mai multe preparate sunt gatite in casa. Tipic romanesc ar spune multi, insa, intr-o perioada in care fast food-urile sunt la indemana sau la moda, gatitul acasa pare o alternativa sanatoasa si sigura.
Sa gatesti sanatos nu inseamna doar sa alegi cele mai bune ingrediente, sa folosesti mai putine grasimi sau sa treci in tabara vegetarienilor. Metodele prin care se prepara mancarea pot sa afecteze calitatile nutritionale ale alimentelor, de aceea este important sa stii sa faci diferenta intre a fierbe sau a gati la aburi si sa intelegi cum afecteaza ingredinetele fiecare stil de a gati in parte.
Un alt mod prin care ne putem gati mancarea este prajirea, o metoda de gatit bogata insa in calorii. Alegerea unui ulei care contribuie la sanatatea inimii, cum ar fi cel de masline ajuta la o prajire sanatoasa dar nu inseamna ca reduceti si caloriile.
Prepararea termica poate distruge o mare parte din nutrientii alimentelor pe care le consumam. De aceea, adeptii stilului raw-vegan militeaza pentru mancarea pregatita din ingrediente crude pentru a beneficia de toti nutrientii lor. Este adevarat ca prin caldura se pot distruge pana la 20% din vitaminele unora dintre legume, mai ales vitamina C, acidul folic sau potasiul. Totusi, romanii nu vor nici in ruptului sa scape de acest obicei culinar. Pentru gospodine mancarea adevarata inseamna oala care sta la foc iute, din care ies cele mai alese arome.
Fiecare metoda de a gati are plusuri si minusuri, sustinatori si critici. Iti aratam ce presupune fiecare in parte si te lasam sa alegi cum vei gati urmatoarea masa, sambata dimineata de la 10 si 30 de minute in emisune Arome-n Bucatarie.
Ilona Rotaru
Radu Constantinescu