Cândva buncare de război, din care militarii protejau sondele de petrol din zona Moreni, astăzi ruine cu diferite înscrisuri și desene, făcute de cei care nu dau mare importanță istoriei naționale. Vorbim despre cazematele nemțești de la Moreni, ce datează din perioada celui de-al II-lea Război Mondial, care au ajuns doar ziduri de refugiu pentru cei care ajung pe Dealul Sângeriș sau între sondele de petrol din cartierul Țuicani. Reprezentanții administrației locale spun că vor ca aceste obiective să fie introduse în traseul turistic, însă, se lovesc de diferite probleme.
În cel de-al II-lea Război Mondial petrolul era cel care punea în mișcare marea mașinărie de răboi germană, iar micul oraș Moreni era în mijlocul unui câmp uriaș de petrol şi era o ţintă sigură. Tocmai de aceea, pe unul dintre dealuri, Dealul Sângeriș hitleriștii au cantonat și au ridicat buncăre din care să apere prețiosul aur negru.
Din cazemata de pe Dealul Sângeriş, la 1940, nemţii puteau observa orice mişcare în întreaga zonă dominată de sonde petroliere.
Buncărele din beton gros au fost construite de specialiști aduși chiar din Germania. Se zice că asemenea cazemate se mai întâlnesc acum în Franța și Olanda. Cazematele germane de la Moreni aveau compartimente de tragere, de depozitare a armamentului, dormitoare, bucătărie, chiar și tunele între locurile de tragere. Acum, au rămas doar zidurile groase din beton si multă mizerie.
Pe Dealul Sângeriş, în cazemată se adăpostesc de ploaie cei care sunt surprinşi de vremea rea la plimbare. Totodată, tinerii vin în acest loc ferit de ochii lumii. Din păcate, în urma lor lasă multă mizerie, între zidurile răcoroase, care pe vremuri adăposteau militarii germani şi armamentul acestora.
Cazemata de pe Dealul Sângeriş nu mai este în administrarea Primăriei Moreni, însă, actuala administraţie municipală spune că vrea să o recupereze.
În zonă mai sunt şi alte intrări în cazemată prin intermediul unor tuneluri. Încă nu au fost descoperite galeriile subterane, întrucât este nevoie de specialişti care să refacă buncărul, aşa cum a fost construit în vremea celui de-al II-lea Război Mondial. Cazemata de la Sângeriş este mult mai complexă decât Cazemata din cartierul Ţuicani, cea din urmă aflată încă în administrarea Primăriei. Cele două obiective reprezintă o mare bogăţie istorică pentru Municipiul Moreni, iar autorităţile spun că vor ajunge în circuitul turistic al oraşului. În prezent, sunt vizitate doar de pasionaţii de istorie, care se mulţumesc cu imaginea actuală a buncărelor, întrucât nu există fotografii sau alte documente care să prezinte cazematele în vremea războiului.