Am avut, macar teoretic, cel mai ieftin carburant din Uniunea Europeana. Doar teoretic pentru ca, raportat la nivelul de salarizare, romanii isi puteau permite sa cumpere oricum foarte putin. Intre timp,insa, odata cu majorarea accizei la carburanti, am ajuns printre fruntasii Europei, la pretul benzinei si motorinei. Numai ca scumpirea nu a adus mai multi bani la bugetul national, ci din contra. Asa ca s-ar putea sa ramanem si fara…autostrazi.
Introdusa la 1 aprilie 2014 suprataxarea cu 7 eurocenti ai fiecarui litru de carburant, de fapt majorarea accizei perceputa de statul roman a fost privita cu neincredere de mai toata lumea, mai putin de guvernanti care anuntau ca banii suplimentari incasati de statul roman vor fi folositi pentru constructia de autostrazi. Din pacate socoteala de la Guvern nu prea s-a potrivit cu cea de la pompa. Nu numai ca romenii platesc acum mai mult dar statul a incast cu mult mai putin decat facea inainte de majorarea pretului la combustibil. Intr-o analiza recenta facuta de cei de la capital.ro cifrelșe vorbesc de la sine.
Si acesta nu este tot. Practic de la inceputul crizei, insemnand anul 2009, preturile carburantilor, in Romania s-au dublat.
Estimarile initaiale au fost ca prin acciza suplimentara la buget vor veni aproximativ 500 de milioane de euro suplimentar bani ce urmau a fi folositi pentru constructia de autostrazi. Realitatea este insa departe de cea preconizata
Redactor: Horia Marin