Cea mai scumpă brânză din lapte de oaie este la Târgovişte! Cel puţin aşa arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Mai mult decât atât, deşi datele oficiale indică un preţ de 26,50 de lei/kg, în piaţa din Târgovişte, preţurile sunt cuprinse între 27 şi 29 de lei/kg de telemea de oaie. Clienţii spun că nu-i deranjează preţul, atâta timp cât calitatea este la înălţime. Gustul românesc al brânzei de oaie, face toţi banii, spun cei care cumpără atât cât le permite buzunarul.
Cea mai ieftină brânză din lapte de oaie este în Drobeta Turnu Severin şi costă 15,25 lei/kg, iar cea mai scumpă este 26,5 lei în Târgovişte. Acestea sunt datele de la Institutul Naţional de Statistică, conform ultimului buletin de preţuri. De fapt, în piaţa centrală din Târgovişte, preţurile pentru un kilogram de telemea de oaie oscilează între 27 şi 29 de lei. Cei care preferă brânza de oaie autentică spun că mai importantă decât preţul este calitatea. Majoritatea nici nu se uită cât costă brânza, important fiind gustul.
Domnul din imagini spune că vine de la aproximativ 25 de kilometri istanţă, de la Pucioasa, în piaţa din Târgovişte, special pentru brânza de oaie pe care o găseşte aici.
De la o distanţă şi mai mare, mai exact din Africa, vine Cornel. Acesta dă fuga la piaţă de cum ajunge acasă şi spune că gustul de brănză făcută pe meleagurile mioritice este inestimabil. Pentru el gustul românesc de brânză înseamnă acasă.
Nicu Ghişa este un producător din Poiana Sibiului. Acesta vine în piaţa 1 MAI de la Târgovişte de patru ani şi spune că e o tradiţie de familie să îşi vândă marfa aici. Rudele vin cu brânza de la Sibiu la Târgovişte încă din anul 1995.
Astfel că, atât de sătui sunt românii de produsele lactate „false” şi de calitate îndoielnică, pe care le găsesc prin supermarket-uri, încât în faţa producătorilor nici nu mai contează câţi bani scot din portofele. În luna mai 2018, comparativ cu luna mai 2017, cel mai mult s-au scumpit:
- fructe proaspete + 16%
- carne de bovine + 5,6%
- lapte şi produse lactate +5%
- unt + 21.8%
- ouă + 17%
- combustibili + 15%
- energia electrică + 16%
- gaze + 10%
în timp ce salariile românilor au rămas cam la fel, dacă ţinem cont de faptul că odată cu aşa zisele majorări au crescut şi contribuţiile către stat.