Veste proasta pentru proprietarii de locuinte! Din 20 iulie, contractul de vanzare-cumparare si cel de inchiriere vor putea fi anulate daca locuinta nu este auditata din punct de vedere energetic. Certificatul energetic va scoate din buzunarele romanilor de la 200 pana la 1800 de lei pentru vile si cladiri rezidentiale.
Proprietarii care vor sa inchirieze sau sa vanda locuinta fara sa realizeze expertiza energetica a cladirii mai au la dispozitie doar cateva zile. Pe data de 20 iulie intra în vigoare legea care reglementeaza performanta energetica a locuintelor. Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil. Obligatia revine proprietarului care trebuie să pună la dispoziţia potenţialului cumparator sau chirias, inainte de incheierea contractului, o copie de pe certificatul energetic.
Certificatul energetic cuprinde valori de referinta, care permit clientilor sa cumpare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. In functie de energia consumata pentru incalzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G respectiv foarte eficient energetic şi G foarte puţin eficient energetic. Tarifele companiilor de audit variaza de la 200 de lei pentru un apartament, in functie de numarul de camere poate ajunge si la 400 de lei. Pentru case individuale, vile şi alte clădiri rezidenţiale cu suprafaţa de cel mult 250 de metri pătraţi, tarifele pot fi de la 500 până la 1.800 de lei.
ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi