PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONDAMNAȚI LA MILA STATULUI – VIDEO

CONDAMNAȚI LA MILA STATULUI – VIDEO

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Dramatic! Nu si-au sarbatorit niciodata ziua de nastere si nu isi amintesc cand au primit ultima oara un cadou. Au o singura dorinta: de a fi alaturi de cei care le-au daruit viata sau pur si simplu de a avea o familie. Acestea sunt concluziile unui studiu care ii vizeaza pe copiii aflati in grija statului. Este primul recensamant realizat in domeniul protectiei copilului, care scoate la lumina adevaruri dureroase. Multi copii institutionalizati sunt condamnati nu doar sa traiasca fara o familie, ci si sa duca o viata plina de lipsuri.

Primul recensamant din sistemul de protectie a copilului a fost realizat printr-un proiect european, de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Concluziile la care au ajuns specialistii sunt mai mult de ingrijoratoare:

–                   10% din copiii aflați în centre de plasament au fost internați în secții de psihiatrie, în decurs de un an și jumătate;

–                   jumătate din copiii cu vârstă școlară nu sunt inscriși la o unitate de învățământ (probleme medicale severe, lipsă CNP, lipsa locurilor în grădinițe);

–                   numai 12% dintre tinerii peste 18 ani sunt înscriși la facultate;

–                   sunt centre de plasament fără sala de mese, copiii mâncând pe hol sau în spațiile de joacă;

–                   sunt copiii care au mâncat ultima oară fructe proaspete în urmă cu două luni;

–                   în 20% din cazuri, copiii ies în afara centrului o dată la câteva săptămâni sau niciodată (copiii au handicap sever, iar accesul în curtea instituției este dificil)

Intr-un clasament al copiilor aflati in centre de plasament de tip vechi sau modular, Prahova se afla pe primele locuri, cu 415 minori, iar Dambovita la polul opus, cu 21 de copiii.

O alta problema grava identificata de acest studiu este criza de personal din sistem. In Dambovita de exemplu, din aproape 1100 de posturi, sunt ocupate numai 800. Jumatate dintre angajati sunt asistenti maternali profesionisti. Centrul de fapte penale din Targoviste, unde ajung minorii care au incalcat legea, ar trebui sa functioneze cu 17 angajati. In schimb, aici mai sunt doar noua.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe