Într-o țară aflată pe primul loc în topul mortalității infantile, cu bebeluși născuți prematur care se luptă să trăiască și autorități care privesc nepăsătoare și se ghidează după deviza „Las-o bă, că merge așa! „doar donațiile mai pot schimba ceva în maternitățile din România și sunt salvarea viitorului acestei țări. ONG-urile fac eforturi pentru a strânge fonduri pentru dotarea spitalelor. Din 2010, Salvați Copiii a inițiat un program de dotare a maternităților. În aproape 8 ani de eforturi au reușit voluntarii să scadă rata mortalității.
De 8 ani Salvați Copiii mobiizează oamenii să doneze pentru salvarea vieților micuților născuți prematur. Cifrele sunt alarmante. La fiecare șase ore un copil mai mic de un an moare în România. Din păcate România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor acestor copii. Deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300.
Din 2010 și până în 2017 au fost dotate 78 de maternități și au fost ajutați să trăiască peste 34.000 de bebeluși. Numai în anul 2018, Salvați Copiii va dona până la sfârșitul anului 122 aparate pentru 37 de maternități. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, vor fi dotate 88 de maternități cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri. La finalul anului 2017 maternitatea din Târgoviște a primit un ventilator de suport respirator de 23.500 de euro. În vara acestui an din donație, maternitatea a mai primit un incubator performant.
Cea mai recentă vizită a fost făcută la Urziceni, în Ialomița, chiar săptămâna aceasta. Spitalul Municipal din Urziceni a primit 31 de echipamente performante pentru secțiile de neonatologie și pediatrie: incubator, aparat EKG, audiometru, ecograf doppler, masă de reanimare, monitoare funcți vitale în valoare de 80.000 de euro. Maternitatea din Urziceni dispune doar de cinci paturi, în condițiile în care numai în 2017 au venit pe lume 183 de copii. Cât de gravă este situația în România? O arată datele statistice.
13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți prematur.
56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator.
14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.