PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COPLATA, DUPA PATRU LUNI – VIDEO

COPLATA, DUPA PATRU LUNI – VIDEO

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Coplata ramane in continuare doar o taxa noua pentru pacienti si o masura ineficienta pentru spitale. Au trecut aproximativ patru luni de la intrarea in vigoare a taxei pe pat, iar sumele colectate sunt nesemnificative. La Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste s-au adunat pana acum aproximativ 13.800 de lei. Banii sunt folositi lunar, in functie de cum se aduna, pe cheltuieli curente de birotica, papetarie ori utilitati. Pentru a spori veniturile unitatii medicale, managerul Radu Petrescu se gandeste la o crestere a cuantumului la maximul de 10 lei, de anul viitor.

Chiar daca legea privind achitarea unei taxe la externare a fost introdusa la 1 aprilie, aceasta nu le permite  unitatilor sanitare sa faca achizitii majore. Spre exemplu, la Spitalul de Urgenta din Targoviste conducerea nici nu poate vorbi despre investitii in tratamente sau aparatura. Banii adunati, in cele patru luni, aproximativ 13.800 de lei, provin din toate sectiile externe ale unitatii medicale si ajung de abia pentru cheltuieli cu hartia xerox, cartuse pentru imprimanta si alte nimicuri de birou..

Au fost externati, din aprilie si pana in prezent, aproximativ 2 mii de pacienti si niciunul nu a refuzat sa achite coplata. Cu toate acestea, exista prin lege categorii scutite de acest bir. Vorbim despre copii si studentii, care nu realizeaza venituri, persoane cu  handicap, bolnavi cu afectiuni incluse in programele nationale de  sanatate, gravidele sau pacientii internati ca urgente  medico-chirurgicale.

Acum pacientii internati in Spitalul Judetean din Targoviste si toate sectiile externe platesc o taxa de 7 lei, insa de anul viitor, aceasta ar putea fi marita. Declaratia apartine managetului unitatii spitalicesti, care urmareste reintrunirea consiliului director si cresterea cuantumului la maximul de 10 lei.

Corina Slămnoiu/ Loredan Bouroșu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe