PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COSMARUL ELEVILOR DAMBOVITENI

COSMARUL ELEVILOR DAMBOVITENI

de Andrei Oprescu
8 vizualizări

Mii de elevi damboviteni tremura de frig in clase! In zeci de unitati de invatamant din judet, dascalii si copiii trebuie sa suporte temperaturi de cateva grade, din cauza facturilor neplatite sau pentru ca sunt racordate la Termica, societate aflata in insolventa. Cel mai rau este de micutii de la gradinita, care se pot imbolnavi mai usor. Unii directori au gasit o solutie provizorie, penrtu a nu-i tine pe copii in frig: calorifere electrice. Cu toate acestea, multi parinti au ales sa isi tina copiii acasa.

17 unitati de invatamant din Targoviste, racordate la Termica, societate care se inchide din cauza datoriilor uriase, nu au caldura, in aceste zile cu temperaturi extrem de scazute. Printre ele, sase gradinite! De teama ca micutii sa nu se imbolnaveasca in salile de clasa, unii directori au apelat la solutii provizorii.

Problema este insa ca sistemul electric poate sa cedeze, de aceea incalzirea in clase se face prin rotatie. In plus, calorifele electrice sunt supravegheate de personalul gradinitei, pentru a preveni orice incident.

Cu toate acestea, multi parinti nu si-au mai adus copiii la gradinita. Daca luna trecuta, numarul micutilor de la aceasta unitate era de 310, acum s-a redus la 200. In alte unitati de invatamant targovistene, este la fel de frig ca afara, pentru ca nu au parte nici macar de calorifere electrice. Elevii vin imbracati gros la scoala, dar frigul i-a imbolnavit deja pe unii dintre ei. Cel mai rau este de cei care invata dupa amiaza.

Multi directori ai unitatilor de invatamant targovistene au primit promisiuni din partea autoritatilor locale ca pana la data de 15 noiembrie, vor avea montate centrale termice. Ramane de vazut insa daca acest lucru va deveni realitate. In cazul multor institutii de invatamant, varianta montarii unei centrale termice, in numai o luna, este aproape imposibila.

Sfarsitul societatii Termica nu este insa singurul motiv pentru care elevii invata in frig. In cinci scoli si licee targovistene, care au fost reabilitate, nu au fost inca instalate centrale proprii. In judet, de vina sunt fondurile insuficiente de la primarii. La scolile si gradinitele din Pietrosita, Motaieni, Visinesti, Sotanga si la liceul din Nucet, sunt centrale pe gaze sau pe lemne, insa nu sunt bani pentru plata facturilor. In Mogosani si Cojocaru, cetralele pe lemne nu functioneaza pentru ca nu s-au gasit fonduri pentru achizitionarea unor pompe sau vase de expansiune. Nici in Bezdead lucrurile nu stau mai bine. La scoala si gradinita din localitate, centrala termica nu a fost racordata la reteaua de gaze.

 

Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe