PRIMA PAGINĂ » Utile » ARGES » CRĂCIUN FĂRĂ IGNAT PENTRU SUTE DE LOCALITĂȚI

CRĂCIUN FĂRĂ IGNAT PENTRU SUTE DE LOCALITĂȚI

de Andrei Oprescu
54 vizualizări

Mai puțin de o lună ne desparte de Crăciun, însă anul acesta în multe gospodării sărbătoarea și-a pierdut din farmec. Românii au marcat ignatul cu câteva luni înainte de teamă să nu le fie luați porcii din gospodării odată cu răspândirea virusului pestei porcine africane. În regiunea sud-muntenia doar județul Prahova a scăpat de pestă, iar în Dâmbovița singurul focar depistat a fost stins luna aceasta. Virusul a facut cele mai mari ravagii în Ialomița și Călărași.
Încă din mijlocul verii, odată cu confirmarea primului focar de pestă porcină africană în România a început isteria. În doar câteva luni peste 361.132 de porci afectați de boală au fost eliminați. Virusul s-a răspândit rapid în regiunea sud-muntenia singurul județ care nu a fost afectat fiind Prahova. În Dâmbovița a fost identificat un focar într-o gospodărie din Lucieni pe 16 septembrie. Imediat s-au luat măsuri și s-au instaurat filtre. În luna noiembrie focarul a fost declarat oficial stins. Potrivit datelor publicate de ANSVSA la data de 23 noiembrie pesta porcină africană evolua în 289 de localități din 17 județe, cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 234 de cazuri la mistreți. În regiunea sud-muntenia situația se prezenta astfel:


PESTA PORCINĂ SUD-MUNTENIA
– Judeţul Ialomiţa -125 de focare în gospodăriile populaţiei;
– 33 de cazuri la mistreţi;
– despăgubiri pentru 2.389 de exploatații;
– valoare de 6.531.000 de lei;
– Judeţul Ilfov -9 focare în gospodăriile populaţiei;
-despăgubiri pentru 6 exploatații ;
-valoare de 71.640 de lei;
– Judeţul Călăraşi -95 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială)
– 24 de cazuri la mistreţ;
-despăgubiri pentru 214 exploatații ;
-valoare de 898.000 de lei
– Județul Giurgiu – 25 focare în gospodăria populaţiei
-11 cazuri la mistreț;
-despăgubiri pentru 30 de exploatații;
-valoare de 137.630 de lei
– Județul Teleorman -7 focare în gospodăria populației
– 56 de cazuri la mistreți;
-despăgubiri pentru 7 exploatații;
-valoare de 31.510 de lei.
– Județul Argeș – un focar în gospodăria populației
Până în prezent au fost despăgubiți 7.930 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 205.580.960 de lei. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe