PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CU LĂCATUL PE UȘĂ ÎN NOUL AN ȘCOLAR

CU LĂCATUL PE UȘĂ ÎN NOUL AN ȘCOLAR

de Mditv
1 vizualizări

În multe dintre unitățile de învățământ din Dâmbovița, clopoțelul a sunat pentru ultima dată la finalul anului școlar. Din toamnă, aceste școli și grădinițe vor rămâne cu lacătul pus. Este vorba despre unitățile școlare care au fost desființate din cauza faptului că în localitățile respective nu mai sunt suficienți elevi. Cei rămași vor trebui să meargă în localitățile vecine pentru a învăța. Din păcate, multe dintre clădiri vor rămâne în paragină, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori din cauza că nu le pot fi schimbate destinațiile.

Școala cu clasele I-IV din localitatea Viforâta nu își va mai întâmpina elevii la începutul acestui an școlar. Unitatea de învățământ va fi desființată. Paradoxal, clădirea arată foarte bine și a intrat chiar în proces de reabilitare în perioada 2007-2008. A fost consolidată, au fost refăcute grupurile sanitare și a fost modernizat mobilierul. Banii se vor duce însă pe apa sâmbetei de vreme ce elevii de aici vor fi mutați la altă școală. Totul din lipsă de copii. Au rămas prea puțini după ce părinții au luat decizia să-și trimită copiii la școlile din oraș.

În clădire vor mai rămâne doar copiii de la grădiniță, dar sălile de clasă vor sta goale. Administrația locală spune că va fi dificil de întreținut pentru că nu vor mai veni fonduri de la minister, și pentru câțiva copii rămași, investițiile nu sunt rentabile. Nu este singurul caz de acest fel, mai multe școli vor fi închise anul acesta. Printre școli se numără și cea din Ziduri-Odobești, Școala Gimnazială Săteni, Școala Glogoveanu, Școala Scheiu-Telești. Și pe grădinițe se va pune lacătul.

Finanțarea învățământului se face pe baza costului standard pe elev. Cum elevi nu mai sunt atât de mulți, nici bani pentru investiții și plata cadrelor didactice din aceste unități nu sunt. Comasarea sau desființarea în cazul unor școli reprezintă singurele soluții. Din păcate pentru că destinația unităților nu poate fi ușor schimbat, multe ajung în paragină.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe