PRIMA PAGINĂ » Stiri » Ialomita » DUC TRADIȚIA MAI DEPARTE

DUC TRADIȚIA MAI DEPARTE

de Andrei Oprescu
13 vizualizări

Mai multe țesătoare din sudul țării încearcă să ducă meșteșugul mai departe. Femeile încă mai lucrează și astăzi covoare, carpete și păretare. Cu multă migală și trudă, se așează la războiul de țesut așa cum o făceau odinioară bunicile la țară. O parte din lucrările realizate în câteva localități din Ialomița și Călărași au fost expuse publicului într-un proiect derulat prin Ministerul Culturii.
În localitățile Giurgeni și Luciu din județul Ialomița și la Nicolae Bălcescu, în Călărași, meșteșugul lucrului la războiul de țesut se mai păstrează și astăzi. Femeile se așează la războaiele de țesut și din munca lor ies cele mai frumoase și viu colorate carpete și covoare, la fel ca cele din trecut realizate de bunici. Acestea au avut ocazia să își expună rezultatele muncii într-o expoziție la Muzeul Județean Ialomița, în cadrul unui proiect al Ministerului Culturii.
Scoarțele mai sunt realizate astăzi doar de puține artizane, care au reușit să păstrează încă vie măiestria multor generații de creatori populari. Cele mai frumoase țesături au fost premiate. Covoarele și carpetele poartă însemne din zona de sud și au anumite semnificații.
Scoarțele vor fi expuse și la Muzeul «Dunării de Jos» din Călărași.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe