S-a ales praful de fosta exploatatie miniera de la Sotanga, judetul Dambovita. Mina era principala temelie economica a judetului si era aducatoare de locuri de munca. Exploatatia apartine de Carbonifera Sa Ploiesti, unitate ce ocupa locul 3 in topul societatilor romanesti cu pierderi. Printre cei pagubiti se afla administratiile locale din mai multe judete.
Carbonifera Sa Ploiesti a fost infiintata in anul 2005 prin restructurarea societatii nationale a carbunelui, cu filiale in judetele Dambovita, Prahova, Arges, Harghita, Bihor, Salaj, Covasna si Bacau. La sfarsitul anului 2005 compania avea 685 de salariati, datorii de 21,5 milioane de lei si pierderi de 1,26 de milioane de lei. Cinci ani mai tarziu, la momentul intrarii in insolventa Carbonifera Sa inregistra, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor datorii de 34 de milioane de lei, pierderi de aproape 8 milioane de lei, iar numarul de angajati scazuse de la 685 la 33.
Inainte de a fi integrata in unitatea Carbonifera Sa Ploiesti, mina de la Sotanga avea initial aproximativ 2.400 de salariati si asigura locuri de munca pentru zona centrala a judetului Dambovita. In anii 2000 au inceput disponibilizari masive.
Primariile se afle printre cei pagubiti de Carbonifera S.A. Ploiesti. Comunele Tatarani, Sotanga din Dambovita si Godeni din Arges sunt doar cateva exemple. Administratiile locale din mai multe judete au facut numeroase demersuri pentru recuperarea banilor, dar nu au avut nicio sansa.
Astazi, in ianuarie 2014, creditorii Carbonifera Sa au de recuperat sume colosale si nu stiu daca vor intra vreodata in posesia banilor, in conditiile in care patrimoniul societatii a fost devalizat cladire cu cladire, mina cu mina. Responsabilitatea pentru acest dezastru este pasata de la o autoritate la alta.
Ion Obăgilă, Valentin Popescu, Ciprian Rusa, Eduard Găiseanu