Tulburari emotionale, disensiuni in familie, probleme de comportament. Sunt doar cateva probleme cu care se confrunta mare aprte a elevilor din tara noastra. In fiecare zi, copii sunt nevoiti sa indure probleme care, fara voia lor, se reflecta in situatia scolara. In lipsa unui camin cald, in care comunicarea cu parintii sa fie una deschisa, confident si sustinator moral ar trebui sa fie consilierii scolari. In Romania,din pacate numarul psihologilor angajati in scoli este unul foarte redus.
Chiar daca in ultima perioada numarul copiilor care apeleaza de buna voie la serviciile unui consilier, a crescut simtitor, rezolvarea tuturor problemelor se dovedeste imposibila din cauza lipsei alarmante a cabinetelor de consiliere din unitatile de invatamant. Din pacate, varsta la care copii pot face depresie, este din ce in ce mai frageda, in acest sens medicii psihologi fac din nou apel catre autoritati pentru infaptuirea unui lant extins de cabinete si servicii de consiliere pentru cei mici.
In fata unui asemenea deficit de personal, specialistii spun ca este lesne de inteles de ce tot mai multi elevi au probleme de adaptare si dereglari comportamentale, motive din cauza carora se ajunge chiar la violenta extrem de grava.
Ilona Rotaru
Raducu Radoi