Iti lacrimeaza ochii, stranuti la tot pasul si nu poti scapa de cearcane? Esti una dintre victimele alergiilor de sezon. Primavara, organismul dezvolta o reactie exagerata la polenul anumitor flori pe care in mod normal o ignoram, concentrandu-ne pe protectia impotriva virusurilor sau a bacteriilor. Astfel, nu este de mirare faptul ca foarte multi confunda simptomele alergiei cu cele ale racelii.medicii atrag atentia ca si polenul este la fel de periculos, riscul major al acestei afectiuni fiind aparitia socului anafilactic.
Unul din patru copii este alergic, iar aproximativ 12 la sută dintre români suferă de o formă de alergie – o reacţie adversă la o proteină din mediu – arată statisticile la nivel naţional. Desi nu este o regula batuta in cuie, alergiile isi fac aparitia intre 5 şi 25 de ani. Alergia la polen este cea mai des întâlnită afecţiune în această perioadă, iar intervalul in care se manifesta aceasta alergie se întinde din februarie şi până în octombrie.
In Targoviste, pe strazile orasului ninge cu puf de plop. Si pentru ca acesti arbori sunt câtă frunza si iarba, cei alergici sunt in pericol, intrucat puful le patrunde in ochi si in nas.
Potrivit statisticilor, 60 la sută dintre cazurile de astm bronşic au la bază alergiile declanşate de polen, praf, mucegai sau păr de animale. Farmaciile sunt luate cu asalt in aceasta perioada. Specialistii recomanda folosirea antihistaminicelor si evitarea contactului cu alergenii.
Piaţa farmaceutică este plină de produse care au efect împotriva alergiilor de sezon, multe insa acţionează doar o scurtă perioadă. Spray-urile nazale şi picăturile oftalmologice sunt doar două dintre soluţiile medicamentoase împotriva alergiilor. Singurul tratament pentru alergii este cel de desensibilizare şi constă într-o injecţie în fiecare lună. Terapia durează trei ani.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Radu Constantinescu