Fermierii români au ajuns la mila statului. Subvenţiile pentru crescătorii de animale sunt inexistente, iar tinerii care vor să facă ceva în acest domeniu au apelat la fondurile europene. Drumul de la proiect la primirea banilor şi înfiinţarea fermei este extrem de anevoios, iar după începerea producţiei fermierul nu mai primeşte niciun ajutor de la stat. Este realitatea în care trăim şi care îi face pe crescătorii de animale, şi aşa puţin la număr, să renunţe la propriile afaceri.
Ionel este un giurgiuvean în vârstă de 38 de ani. Zece ani a fost conducător auto, pe transport internaţtional. La un moment dat şi-a dat seama că are nevoie de stabilitate şi că vrea să facă ceva în ţara lui. A scris un proiect european pentru a-şi deschide o fermă de porci. Drumul a fost extrem de anevoios. În 2006 a achiziţionat terenul şi a depus proiectul, iar apoi s-a lovit de criza economică, timp în care băncile nu au mai avut finanţare. Abia în 2012 s-a apucat de construcţia propriu-zisă a fermei.
Ambiţios din fire, Ionel nu a renunţat însă la afacere nici după cei cinci ani în care Uniunea Europeană l-a obligat să populeze ferma de porci. Dezamăgit, spune că de la statul român nu a primit niciun fel de ajutor de bunăstare, iar acum se confruntă cu o altă problemă. Preţul cărnii de porc este sub preţul de producţie. Chiar şi aşa, fermierul încearcă să ţină piept şi populează ferma cu o capacitate de 1900 de capete, de trei ori pe an.
De la ferma din Clejani porcii merg către abatoarele din toată ţara. În ciuda problemelor cu care se confruntă, fermierul are grijă ca marfa sa să fie una de calitate. Acordă o foarte mare importanţă nutriţiei.
Mai multe informaţii despre îngrăşarea suinelor într-o fermă realizată cu fonduri europene puteţi urmări în emisiunea Ferma şi Ogorul, dumincă, începând cu ora 14:30, doar la MDI TV.
Tot în cadrul emisiuni vom face un tur al pieţei pentru a vedea care sunt cele mai bune preţuri la cereale, legume, fructe şi porci vietnamezi. În plus, vă vom prezenta o reţetă tradiţională pentru cea mai gustoasă plăcintă cu mere, cu foaie turnată.
Doamna Gheorghiţa din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu a încins cuptorul de cărămidă cu lemne pentru a ne arăta cu se gătea în trecut.