PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FERTILIZARE, DUPA URECHE – VIDEO

FERTILIZARE, DUPA URECHE – VIDEO

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Agricultorii damboviteni fertilizeaza terenurile dupa ureche. Agricultura ca la carte este un obiectiv de care fermierii par sa se indeparteze de la an la an. Prefera sa arunce bani inutil pe ingrasaminte de care pamantul  nu are nevoie. In plus, fara sa fie constienti,  creasc nivelul de nitriti si nitrati in sol. Toate acestea pentru ca ezita sa  apeleze la specialisti care fac analize pentru a afla care este doza necesara fiecarei culturi anual.

In anul  2009, fermierii solicitau studii care sa determine calitatea terenului si dozajul corect al ingrasamintelor pentru suprafete de zeci de mii de hectare, anul trecut in tara s-au executat studii pe o suprafata mai mica de 2 mii de hectare. Specialistii sustin ca 80% din terenurile din Romania au o incarcatura prea mare de nitrati, motiv pentru care cer agricultorilor sa faca studii pentru a determina cat si cand trebuie fertilizat. Este nevoie de o cartare agrochimica a solului la o perioada de 3-4 ani, in urma analizelor sa se stie cu exactitate care este deficitul.

In dorinta de a spori productia fermierii tind sa ingrase solul inutil. Lucru ce duce la o aciditate crescuta atunci cand se aplica uree, cantitati mari de nitriti si nitrati, care fac produsele sa devina periculoase pentru consumatori. Sa nu mai vorbim de partea financiara, pentru ca in lipsa unei analize corecte, agricultorii aplica ingrasaminte fara sa fie nevoie.

Planurile de fertilizare erau aproape nelipsite atunci cand functionau fermele de stat, spun specialistii. De cand, agricultorii au in numar tot mai mare parcele proprii s-a renuntat anual la analizele de sol.

Echipa: Corina Slămnoiu. Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe