PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FRANCEZII VOR OCOLI “MUZEUL CEAUSETILOR”

FRANCEZII VOR OCOLI “MUZEUL CEAUSETILOR”

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Deschiderea unui punct muzeal la Targoviste, in locul de executie al sotilor Ceausescu, starneste controverse printre fracezi. Articolele aparute in presa din Romania au fost preluate pe rand de marile publicatii internationale. Le Figaro, de exemplu, informeaza ca din septembrie, doritorii pot vizita locul in care si-au petrecut ultimele clipe din viata Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena. Insa reactia, cititorilor s-a dovedit a fi una de respingere. Multi dintre ei au declarat ca nu sunt interesati sa viziteze un astfel de punct turistic pentru ca ideea li se pare una morbida si de prost gust.

„Nostalgicii dictaturii… Acolo este vorba de un dicator cu mult sânge pe mâini. E ca şi cum casa unui asasin ar fi devenit un loc de reculegere. Ăsta este un turism morbid”, scrie unul dintre cititorii Le Figaro pe pagina de Facebook a ziarului si titreaza Realitatea.net

„E cu adevărat morbid! Vor merge oare turiştii să viziteze acest loc?”, se intreabă alt cititor, in timp ce un altul le sugereaza romanilor sa se ocupe de lucruri mai importante.

Reactiile fracezilor i se par firesti directorului Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, Ovidiu Carstina. Asta in contextul in care se vorbeste de o perioada istorica si inca exista nostalgici. In plus, si in strainatate sunt deschise publicului cladiri in care s-au produs crime.

Reactiile francezilor nu vor impiedica, insa, in niciun fel demersurile autoritatilor de a deschide punctul muzeal din Targoviste pana la jumatatea lunii septembrie. Pentru ca solicitarile venite din partea altor numerosi turisti din strainatate cantaresc mult mai mult in luarea deciziei. Deja s-au facut programari pentru cei care vor sa vina si sa vada locul in care s-au intamplat evenimentele din 1989, momentul in care s-a schimbat cursul istoriei Romaniei.

De aceeasi parere este si vicepresedintele CJ Dambovita, Ioan Marinescu.

Primul grup de turisti, din Suedia, va veni la Targoviste sa viziteze Muzeul Ceausestilor pe 14 septembrie. Pana atunci autoritatile fac toate eforturile sa finalizeze lucrarile de igienizare si amenajare.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Ciprian Rusa

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe