De ce sa nu platesc mai mult intr-un spital din afara dar sa primesc tratament de calitate decat sa dau spaga si sa risc intr-un spital din Romania? In ultimul timp tot mai multi romani isi pun aceasta intrebare si aleg prima varianta. Un studiu recent scoate la iveala o situatie ingrijoratoare: peste 60% dintre pacientii romani aleg sa se trateze peste hotare. Spitalele si clinicile din Romania sunt alese, de obicei, pentru tratarea unor probleme minore de sanatate. Bolile cardiace pot fi tratate cel mai bine in Austria si Franta, iar afectiunile oncologice in Germania dar si Austria. Bolnavii se plang ca in spitalele romanesti sunt tratati ca ultimii oameni, asteapta ore in sir la coada si daca nu dau bani medicii nu ii consulta.
Chiar dacă România are servicii medicale mai ieftine decât în Europa, mulţi români preferă să plece în străinătate pentru a se trata de anumite afecţiuni. În ultimii ani, mii de români, unii bogaţi, alţii care au trebuit să facă sacrificii materiale semnificative au ales spitale de peste hotare. Potrivit studiilor recente, destinatiile preferate de pacientii romani pentru ingrijirea medicala sunt Austria, Marea Britanie si Germania. Pe urmatoarele locuri se situeaza Grecia, Israel, Turcia si Elvetia .Printre beneficiile pe care pacientii le cauta sunt spitalizarea, o a doua opinie medicala, precum si servicii medicale ambulatorii, cum ar fi consultatii cu specialisti.
Diferentele de preturi intre Romania si alte tari sunt foarte mari. Cu toate acestea conditiile spitalicesti si medicii din strainatate ii atrag pe romani. Un alt motiv ar fi modul in care sunt tratati. Oamenii spun ca inevitabil de cate ori au avut nevoie au fost nevoiti sa dea spaga.
Aceasta femeie spune ca se simtea foarte rau si a ajuns la urgenta insa aici a stat ore in sir.
Medici buni inca avem spune aceasta, dar sistemul este deficitar. Din cauza ca sunt prost platite si nu au conditii, cadrele medicale nu isi mai dau nici ele interesul spun oamenii.
Din studiu mai reiese si ca pacientii tind sa cumpere asigurari private de sanatate, principalele motive fiind lipsa de incredere in sistemul national de sanatate .
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi