PRIMA PAGINĂ » Utile » DAMBOVITA » GALERIILE MINIERE, CAUZA ALUNECĂRILOR DE TEREN?

GALERIILE MINIERE, CAUZA ALUNECĂRILOR DE TEREN?

de Andrei Oprescu
128 vizualizări

VĂLENI, DÂMBOVIŢA

În urma dezastrului natural din comuna Văleni, toată lumea se întreabă care este cauza alunecării de teren care distruge casele localnicilor. Oamenii spun că localitatea este aşezată pe fostele galerii miniere, care au aparţinut minei de la Boteni şi că din cauza săpăturilor subterane se surpă pământul. Totuşi, nu se ştie daca acele galerii chiar există sub comuna Văleni, nefiind înregistrate în documentele oficiale, iar mina de la Boteni a fost închisă în anul 2005, astfel că nimeni nu poate da lămuririle necesare.

Din străbuni, localnicii din Vlădeni ştiu că în subteran se află fostele galerii miniere, aceasta fiind şi o posibilă cauză a alunecărilor de teren.

La polul opus opus se află primarul comunei Văleni, care susţine că specialiştii, din cadrul comisiei MAI, care au fost în localitate, în data de 19 martie, au spus că nu se certifică existenţa acestor galerii în subteran.

Edilul spune că nu poate contrazice pe nimeni şi că, într-adevăr, o parte a localităţii este cunoscută printre oamenii locului cu numele de „La cărbune”, dar aceasta nu are legătură cu zona în care s-a produs aluncarea de teren.

Mina de la Boteni, din judeţul Argeş, situată la doar 7 kilometri de comuna Văleni , a fost închisă în anul 2005, când ministrul Dan Ioan Popescu a decis închiderea minelor neprofitabile printre care figura şi aceasta. În martie sute de oameni care trăiau din serviciul de la mină au fost dați afară fără niciun fel de explicație. Aceștia s-au bucurat că au primit ordonanța neștiind însă că acesta va fi sfârșitul minei. Rămâne de văzut dacă, în urma controalelor, specialiştii vor identifica galerii şi în zona alunecărilor de teren, mai exact sub strada Luncă, din Văleni. În prezent, 11 case sunt afectate de alunecările de teren, iar trei familii au fost deja evacuate. În funcţie de evoluţia alunecării vor fi evacuate şi alte familii care se află în pericol.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe