PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » GENII, DAR PESTE HOTARE – VIDEO

GENII, DAR PESTE HOTARE – VIDEO

de admin
9 vizualizări

Ignoram talentele iar cultura nu este de mult o prioritate pentru romani! In lipsa unei sustineri si a oportunitatilor de a face performanta acasa, tinerii aleg sa plece in strainatate, unde au parte de recunoasterea meritelor. Dupa ce se scolesc in Romania si castiga concurs dupa concurs, dupa ce aduc renume tarii la olimpiadele internationale, proasta finantare a educatiei si culturii din tara noastra, dar si promovarea nonvalorilor, ii determina pe multi tineri sa porneasca pe drumul strainatatii.
Reporterii MDITV v-o prezentau anul trecut pe Mariana Preda, tanara care ridica sali intregi in picioare cu interpretarea sa la nai. Mariana este unul dintre exemplele de tineri care si-a implinit visele peste hotare. Dupa ce casele de discuri din tara au respins-o pe motiv ca melodiile sale nu sunt comerciale, italienii se mandresc cu ea si au ajutat-o sa isi lanseze mai multe albume muzicale. In timp ce italienii au primit-o cu bratele deschise si i-au apreciat talentul, romanii i-au taiat aripile. Dezamagita de atitudinea celor din tara noastra, anul trecut Mariana a hotarat sa isi continue studiile in Amsterdam, unde a obtinut o bursa universitara.
Si succesul sau era doar la inceput. In acest weekend Mariana a castigat locul I la concursul de nai si flaut din Olanda, la care au participat zeci de concurenti din Olanda si Benelux.
Si Augustin, olimpicul de anul acesta din Pucioasa la astronomie si astrofizica ar vrea sa ia calea strainatatii. In acest sens a aplicat pentru mai multe universitati din Statele Unite, principalul motiv fiind lipsa unei finantari pentru aceste domenii in Romania.
Cei mai isteti dintre absolventii romani de liceu sunt deja cu un picior peste granita. Copiii buni care iau bacalaureatul fluierand aleg sa studieze la universitati de prestigiu din strainatate. In Marea Britanie si Olanda, studentii primesc imprumuturi de la stat, pe care nu sunt obligati sa le ramburseze, daca au venituri foarte mici. Potrivit estimarilor, cel putin 4.000 de tineri pleaca anual din tara pentru a studia in strainatate. Cei mai multi romani invata in universitatile din Europa, in tari precum Marea Britanie, Italia sau Franta. Urmeaza apoi Statele Unite, Canada si Japonia.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe