PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » HANDICAP LA ANGAJĂRI – VIDEO

HANDICAP LA ANGAJĂRI – VIDEO

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Pe hartie, au sanse egale. In realitate, nu li se asigura dreptul de a munci. Vorbim despre persoanele cu dizabilitati, care, chiar daca au legea de partea lor, nu isi gasesc locul nici macar in institutiile statului. Un studiu scoate la lumina o situatie dramatica. Doar 4,6 la suta din numarul total al romanilor cu dizabilitati au un loc de munca, in mediu unu la suta sunt angajati in institutii publice. Care este situatia in Regiunea Sud Muntenia aflati in minutele urmatoare.

Potrivit studiului realizat de Institutul pentru Politici Publice, o singura primarie din tara, cea din Focsani, respecta Legea 448 privind protectia persoanelor cu handicap, care obliga orice institutie publica sau privata cu mai mult de 50 de angajati sa incadreze in munca si persoane cu handicap, cel putin patru la suta din numarul de angajati. Pe tara, Primaria Targoviste ocupa locul al treilea, peste 3% din angajati sunt cu dizabilitati. La polul opus se afla Primaria Alexandria, unde nu este angajata nici macar o persoana cu dizabilitati.

Cele mai multe institutii publice trebuie asadar sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajate persoane cu handicap. Acest lucru adanceste insa criza prin care trec cei care sufera de o dizabilitate si care nu au unde sa se angajeze. Aceasta tanara este imobilizata intr-un scaun cu rotile. In tara nimeni nu a vrut sa o angajeze, in Italia in schimb, lucreaza ca manichiurista.

Potrivit cercetarii IPP,  procentul de angajare a persoanelor cu dizabilitati este de 0,98 la suta in primarii, 0,93 la suta in institutii publice centrale si 1,66 la suta in DGASPC-uri. Asta in conditiile in care numarul adultilor cu handicap din regiune este alarmant:

  1. Argeș: 26.403 persoane cu dizabilități
  2. Dâmbovița: 13.332 persoane cu dizabilități
  3. Teleorman: 8.887 persoane cu dizabilități
  4. Giurgiu: 8.291 persoane cu dizabilități

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe