PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » HORA UNIRII LA TÂRGOVIŞTE

HORA UNIRII LA TÂRGOVIŞTE

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

24 ianuarie 1859, primul pas în înfăptuirea statului naţional unitar român. Au trecut 158 de ani de când Moldova şi Ţara Românească s-au unit, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Anual, românii sunt îndemnaţi să-şi dea mâna în Hora Unirii, însă nu toţi respectă tradiţia. Nu primesc un exemplu bun de urmat nici de la politicienii, care se fofilează atunci când se aminteşte momentul Unirii Mici.

Acordurile fanfarei, uniformele militare şi imnul de stat sunt singurele aspecte care ne amintesc că suntem români în vâltoarea cotidiană. Defilarea trupelor militare este singurul eveniment care reînvie efortul făcut de strămoşii noştri, în anul 1859, când Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit Unirea celor două principate române: Moldova şi Ţara Românească.

Unii dintre români vorbesc cu mândrie despre ţara pe care o iubesc şi preţuiesc eforturile făcute în trecut pentru unitatea neamului.

Îndemnul “Hai să dăm mână cu mână!” nu a unit pe toată lumea în horă. Foarte mulţi dintre cei care au venit să se bucure de parada militară au privit de la distanţă Hora Unirii. La fel au făcut şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, şi prefectul, Antonel Jîjîie, care s-au fofilat prin mulţime, în loc să dea mâna în horă fie cu colegii de partid, fie cu oamenii simpli, în serviciul cărora se află.

Majoritatea politicienilor dâmboviţeni s-au prins în horă, însă au arătat că au două picioare stângi. Aşa-zisa Horă a Unirii a fost doar o plimbare de mână cu colegii de partid, în urma căreia s-au ales doar cu câteva fotografii numai bune de pus pe Facebook, să ştie toţi prietenii virtuali că “s-a sărbătorit” Unirea Mică şi la Târgovişte.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe