Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar. Ea reprezintă simbolul spiritului autohton, reprezintă istoria şi povestea neamului românesc. În ultimii ani aceasta se întalneşte tot mai des în garderoba doamnelor şi domnişoarelor, semn că simbolurile naţionale sunt încă vii în sufletele românilor. Se încearcă introducerea iei romaneşti în patrimoniul UNESCO, iar eleganta bluză provenită din satul tradiţional este sărbatorită de românii de pretutindeni în fiecare an în data de 24 iunie.
Pe vremuri, bătrânele coseau ii pentru fiice şi nepoate, iar acestea le îmbrăcau la ceas de sărbătoare. De câţiva ani, tinerele din societatea contemporană au descoperit frumuseţea tradiţională a acestui obiect vestimentar, iar în prezent, valoarea acestui simbol este în continuă creştere.
Denisa Bobeică este pasionată de tot ce înseamnă tradiţie, iar de câţiva ani confecţionează ii moderne, dar care respectă motivele satului tradiţional. Prima dată a învăţat să coasă de la bunica sa, iar mama a învăţat-o să croşeteze. Tot acasă a descoperit şi frumuseţea iei şi cu aptitudinile dobândite a ajuns să aibă propriile creaţii.
Munceşte foarte mult la fiecare ie în parte, însă pasiunea sa este atât de puternică încât nu mai resimte efortul depus.
La fel de pasionată de portul popular este şi tânăra Cristina Ilie, care şi-a creat în podul casei un adevărat muzeu. Are peste 150 de costume tradiţionale, primite sau cumpărate de la bătrâni.
Cristina este susţinută de mama sa pentru a-şi duce mai departe pasiunea. De Ziua Internaţională a iei câteva dintre cele mai frumoase ii din colecţia sa au fost expuse pe Centrul Vechi din municipiul Târgovişte.
Doamnele şi domnişoarele din familia Ilie spun că nu sunt dispuse să ofere spre vânzare costumele populare, considerând că valoarea acestora este inestimabilă. Ia românească prinde tot mai mult teren în vestimentaţia contemporană, iar importanţa acestui simbol poate fi certificată la nivel mondial.