În timp ce majoritatea românilor se distra, pompierii, paramedicii SMURD, dar şi poliţiştii au lucrat la foc automat! 6 incendii au pârjolit gospodăriile dâmboviţenilor, iar accidentele rutiere parcă au venit pe bandă rulantă. Astfel că, românii nu au ajuns sub influenţa băuturilor alcoolice doar la spital, ci, viteji din fire, s-au urcat şi la volan. Atât ei, cât şi vitezomanii au rămas fără permisele de conducere.
Peste 250 de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa au asigurat intervenţia operativă în minivacanţa de Revelion (30 decembrie 2017 – 02 ianuarie 2018), echipajele de intervenţie din cadrul inspectoratului fiind solicitate şi intervenind la mai multe evenimente:, întrucât foarte mulţi dintre dâmboviţeni s-au “jucat” şi cu focul la trecerea dintre ani.
Având în vedere faptul că în ultima perioadă majoritatea incendiilor de la locuinţele şi gospodăriile cetăţeneşti s-au produs din cauza mijloacelor de încălzire, Inspecţia de Prevenire din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa recomandă cetăţenilor care utilizează pentru încălzirea locuinţelor sobe, aparate ori mijloace electrice de încălzire, să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe:
Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică și curăţarea periodică a sobelor și a coșurilor de fum – numai cu personal autorizat;
NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare;
NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
NU adormiţi niciodată cu focul sau cu jarul aprins în sobă;
Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.
Nici poliţiştii nu au fost mai liniştiţi. Pe parcursul a trei zile, 30 decembrie – 1 ianuarie, polițiștii au intervenit la 101 evenimente, dintre care 76 sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Polițiștii au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 92.235 de lei. Dintre acestea, 146 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 217 pentru nerespectarea regulilor de circulație. Totodată, polițiștii au confiscat bunuri în cuantum de 2.000 de lei, au reținut 12 permise de conducere și au retras un certificat de înmatriculare.