Elevii damboviteni care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in prima sesiune, mai au o sansa in sesiunea din septembrie. Pentru „tomnatici” se vor organiza si meditatii gratuite in mai multe licee din judet, vizate fiind cele cu promovabilitate scazuta. Desi Inspectoratul Scolar va mobiliza un numar mare de profesori care sa ii indrume pe elevi pe timpul verii pentru a obtine o nota de trecere la examenul maturitatii, asteptarile nu sunt foarte mari. Anul trecut nici macar jumatate din cei care s-au inscris pentru a beneficia de acest sprijin, nu s-au mai prezentat.
Inscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat au inceput luni. Cei care au picat la una sau mai multe probe, pot să le susţină din nou, în perioada 19-30 august. Între 19 si 23 august vor fi evaluate competentele de comunicare in limba romana, intr-o limba de circulatie internationala si competentele digitale. Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, de Limba şi literatura maternă, proba obligatorie a profilului şi proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale. Pentru proba obligatorie a profilului, cei mai multi vor sustine examenul la matematica, iar pentru proba la alegere, cei mai multi au optat pentru geografie si biologie.
Cei care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in prima sesiune, vor beneficia de meditatii gratuite la limba si literatura romana, matematica, istorie, biologie si fizica. Planul remedial va fi organizat in mai multe licee din judet cu precadere in cele in care promovabilitatea a fost foarte scazuta.
Pentru stagiile de pregatire fiecare unitate de invatamant va realiza un program. Chiar daca se depun eforturi financiare dar si de timp pentru a asigura pregatirea suplimentara a celor care nu au promovat examenul maturitatii, asteptarile nu sunt foarte mari. In 2012, desi numarul celor care se inscrisesera la pregatire depasea 900 de elevi, nici macar jumatate nu s-au prezentat, profesorii lucrand cu 2-3 elevi.
ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi