E oficial! Pe 11 septembrie va suna clopoțelul de început de an școlar. Ministrul Educației a făcut anunțul și tot el a și recunoscut public faptul că unele școli își vor primi elevii în șantiere sau în clădiri fără autorizații sanitare sau de securitate la incendiu. „Nu cred că amânarea debutului anului școlar va schimba prea mult situația”, a declarat Liviu Pop.
Cu experiența anilor anteriori în care unele clădiri de instituții de învățământ s-au prăbușit, în altele au fost adevărate focare iar elevii s-au ales cu TBC, dar și cu avertizări repetate ale ISU și Direcțiilor de Sănătate Publică în privința lipsei siguranței, și acest an școlar pare că va avea același debut sumbru, iar autoritățile nu au învățat mai nimic. Anul școlar 2017 – 2018 începe pe 11 septembrie, a anunțat chiar ministrul Educației Naționale, Liviu Pop.
Tot Liviu Pop a recunoscut public faptul că sunt probleme mari în școli și nici vorbă să fie închise șantierele din unitățile de învățământ. Mai sunt multe lucrări încă neefectuate și multe nereguli care nu și-au găsit soluțiile deși începutul anului școlar bate la ușă.
În regiunea Sud-Muntenia sunt județe în care autoritățile nu au remediat prea multe în vacanța de vară, astfel că neregulile s-au transmis și generațiilor de anul acesta. În judeţul Dâmboviţa mai sunt 16 unităţi de învăţământ nu au încă Autorizaţie Sanitară de Funcţionare. Totodată, 212 clădiri cu destinația învățământ nu au obținut autorizația de securitate la incendiu.
Aproape 40% din şcolile din judeţul Argeş nu au primit autorizaţii din partea ISU. Asta aratã cã elevii care învaţã în aceste spaţii se aflã într-un real pericol în caz de incendiu sau cutremur.Ȋn Argeş, din 540 de şcoli, 201 nu au primit girul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţã. În Prahova, 55 de clădiri ale unor unități de învățământ – cele mai multe situate în mediul rural – nu dețin autorizații de securitate la incendiu, deși în cazul lor obținerea documentului este obligatorie. 49 de clădiri cu destinaţie învăţământ din Teleorman nu sunt autorizate privind securitatea la incendiu. Majoritatea şcolilor care nu întrunesc condiţiile pentru obţinerea avizului provin din mediul rural. Cel mai bine se situează județul Giurgiu, unde doar 3,7% dintre cei 36.228 de şcolari şi preşcolari vor începe cursurile în şcoli fără autorizaţii sanitare, în timp ce doar 11% dintre aceştia vor dispune de unităţi de învăţământ fără autorizaţii de securitate la incendiu.