Apartamente sociale invadate de plosnite! Targovistenii care locuiesc pe centura muncipiului se plang ca nu mai reusesc sa mai faca fata numarului extrem de mare de insecte, care le distrug bruma de mobila pe care o au si care le imbolnavesc copiii. Din cauza muscaturilor de plosnite, zeci de copii au trebuit sa mearga la medic si sa ia tratament. Nu vor scapa insa de bube, pana cand plosnitele nu vor fi exterminate din bloc. Mai grav este ca insectele pot transmite boli grave. Oamenii se plang ca nu au de unde sa plateasca o dezinsectie. Periodic, locuintele lor sunt invadate si de gandaci, iar ei se umplu de paduchi.
Condamnati la saracie, acesti targovisteni se plang ca sunt obligati sa locuiasca si in conditii mizerabile. Locuintele sociale pe care le-au primit si pentru care platesc o chirie de cateva zeci de lei, sunt invadate de plosnite. Oamenii sunt disperati penrtu ca au fost nevoiti sa isi arunce saltelele, covoarele si mobila la gunoi, care a fost distrusa de insecte. Mai grav este ca in blocul din Targoviste locuiesc in jur de 50 de copii. Putini au scapat fara sa fie muscati de plosnite. Cei mai multi au ajuns la medic si au trebuit sa ia tratament. Muscatura de plosnita este periculoasa. Datorita senzatiei intense de mancarime, cauzata de o secretie injectata de plosnita in momentul hranirii, prin scarpinat, se poate ajunge la infectii. Mai mult decat atat, prin muscatura plosnitei se poate transmite hepatita de tip B.
Oamenii spun ca de vina pentru aceasta situatie sunt si unii locatari, certati definitiv cu orice regula de igiena. In timp ce unele paliere arata decent, altele sunt pline de gunoi, transformandu-se de-a lungul timpului in adevarate focare de infectie. Si plosnitele nu reprezinta singura grija a acestor targovisteni. Gandacii si paduchii apar frecvent in bloc. Unii au incercat sa scape singuri de insectele care le-au invadat locuintele si au dat cu tot felul de solutii. A fost in zadar. Este obligatorie o dezinsectie in tot blocul. Problema este insa ca multe familii nu au de unde sa plateasca deratizarea. Oamenii spun ca au facut nenumarate plangeri la autoritati, insa in zadar. Nici administratorul locuintelor sociale nu a luat pana acum nicio masura, reclama acesti targovisteni. Am incercat si noi sa luam legatura cu administratorul, dar in zadar.
O solutie pentru acesti targovisteni ar putea veni din partea Consiliului Local, care in data de 26 iulie, la rectificarea bugetara, a alocat suma de 240.000 de lei, in vederea efectuarii de tratamente aviochimice pentru combaterea insectelor si dezinsectie, deratizare contra rozatoarelor. Aceste fonduri vor fi utilizate de reprezentantii administratiei locale in acele cartiere unde va fi considerat necesar si de unde s-au primit solicitari din partea locuitorilor.
ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu