PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » INVAZIE DE GHEBE – VIDEO

INVAZIE DE GHEBE – VIDEO

de Andrei Oprescu
962 vizualizări

Vanzatorii de ghebe au invadat drumurile din Dambovita. Pentru ca anul acesta vremea a tinut cu cei  care fac un ban din comercializarea ciupercilor, la marginea soselei gasesti marfa cata vrei. Clientii nu intarzie nici ei sa apara, pentru ca gospodinele nu vor sa le prinda iarna cu camara goala. Un kilogram de ghebe se vinde cu cinci lei, insa clientii care stiu sa negocieze, au parte de un pret mai bun. Vanzatorii dau asigurari ca ciupercile culese de ei sunt comestibile, insa medicii le recomanda numai pe cele din magazinele alimentare, pentru evitarea unor intoxicatii cu urmari grave.

La marginea soselei, gasesti ciuperci cate vrei, dar si retete. Vanzatoarele le ofera gospodinelor cateva secrete pentru a pregati bucate din ghebe, dar si conserve pentru iarna. Sfaturile sunt gratis, insa ghebele costa: intre 5 si 8 lei kilogramul. Cei care le vand spun ca fata de anul trecut, cand a fost seceta, acum padurile sunt pline de ciuperci. Se plang insa ca munca nu este rasplatita pe masura. Dupa zile intregi de cules si de stat cu marfa la soseaua, nu aduna cine stie ce profit. Cei mai multi insa traiesc la tara si in cel mai bun caz, singurul lor venit este o pensie de cateva sute de lei. Vanzatorii dau asigurari ca marfa lor nu prezinta niciun pericol pentru consumatori. Au invatat de mici sa deosebeasca ciupercile comestibile de cele otravitoare.

Medicii in schimb, trag un semnal de alarma. Pentru prevenirea intoxicatiilor cu ciuperci se recomanda consumul ciupercilor de cultura, provenite din unitati autorizate si insotite de certificate de calitate, evitand cumpararea lor de la comerciantii ambulanţi, culegatorii amatori. De precizat este ca ciupercile otravitoare nu-si pierd toxicitatea dupa fierbere.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe