PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ISI INCEP SINGURI VIATA

ISI INCEP SINGURI VIATA

de Mditv
8 vizualizări

Vorbim de lipsa banilor, de traiul tot mai greu, de lipsa locurilor de munca si de alte probleme cotidiene, insa nimeni nu se gandeste la traumele traite de copiii abandonati. Statisticile nu sunt imbucuratoare, pentru ca tot mai multi bebelusi sunt lasati in spitale sau prin diferite locuri din orase, la voia intamplarii. In 2014 s-a inregistrat cel mai mare numar al copiilor abandonati din ultimii ani.

Statisticile arata ca Romania nu este doar una dintre tarile atinse de criza economica, ci si tara copiilor abandonati. Peste 61.700 de copii sunt in sistemul de protectie sociala, iar in ultimii trei ani, doar 7.000 au fost declarati adoptabili. Cu toate acestea, mai putin de 2.000 dintre ei au fost incredintati unor familii atestate sa adopte. Se mentine ridicat numarul copiilor abandonati in spitale, media anuala fiind de aproximativ 1 400. Ultimele statistici arata ca in anul 2012 au intrat in sistem 8.062 de copii, 1.432 dintre ei fiind parasiti in maternitati si alte unitati sanitare, in 2013 au intrat in grija statului alti 8.301 de copii, 1.474 fiind abandonati in maternitati, iar anul trecut au intrat in sistem 7.627 de copii, 1.551 fiind lasati in maternitati si spitale. Unii dintre acestia au fost reintegrati in familie, cei mai multi fiind in judetul Prahova, adica 1.896. Cel mai mare numar de copii abandonati imediat dupa nastere s-a inregistrat in 2014. Analizand cazurile de parasire a copiilor in unitatile sanitare din judetul Dambovita, in semestrul 1 din anul 2015, se constata ca numarul acestora a scazut fata de semestrul I 2014, de la 13 la 11 copii.

In ceea ce priveste repartizarea in functie da zonele in care au domiciliul mamele si gravidele in risc social si mamele minore, se constata ca tot in Targoviste, Potlogi si I.L.Caragiale sunt cele mai multe cazuri. Numarul gravidelor in risc social a crescut, de la 78 in semestrul I 2014, la 103 in semestrul I 2015. Dintre acestea, 16 au sub 16 ani si 14 sunt nescolarizate. Pentru mamele care nu constientizeaza importanta unui copil si pentru cele care au o sarcina nedorita se ofera consiliere de la stat, insa pe copiii abandonati cine ii mai poate consilia? Cine le poate umple golurile lasate de lipsa familiei? Din pacate, cei mai multi dintre acestia sufera tulburari de comportament sau raman cu sechele.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe