PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » JURNALUL DE PE FACEBOOK AL ANNEI

JURNALUL DE PE FACEBOOK AL ANNEI

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Are doar 14 ani, dar are mai mult curaj decât un adult trecut prin problemele vieţii. Anna este elevă în clasa a VII-a la una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din judetul Dâmboviţa. Deşi are rezultate foarte bune, nemulţumirile ei sunt numeroase şi nu se sfieşte să le facă publice. Pe pagina sa de Facebook pare că ţine un adevărat jurnal virtual, despre lacunele sistemului de învăţământ românesc. Conducerea unităţii şcolare nu critică modalitatea de exprimare a elevei, dar nici nu o încurajează în totalitate.

Vreau sa va spun ca nu exista materii urate sau grele sau elev prost ci doar profesori nepriceputi, incopetenti, care isi fac meseria in sila sau cu rautate sau care intentionat predau prost pentru a forta copiii sa mearga la pregatire.

Este doar una dintre postările elevei Anna Andronache, pe care o continuă cu un exemplu concret, din şcoala în care învaţă. De această dată este un exemplu pozitiv, în care îl înfăţişează pe fostul profesor de biologie, un dascăl dedicat care a profesat până la 70 de ani şi pe care elevii l-au plâns când a plecat. Într-o altă filă din jurnalul virtual, Anna vorbeşte despre profesoara de matematică, total opus faţă de cadrul didactic care i-a predat biologie în trecut.

Profesoara mea de matematica are un comportament dominant si cat se poate de ipocrit.

Intr-a V-a avea obiceiul sa mute absolut toti elevii in banci cum avea chef la fiecare ora si nu dadea pauzele doar pentru a arata cine e seful. A avut grija de asemenea sa induca frica de dumneaei si de matematica in randul elevilor... Eu am refuzat sa ma mut fara o explicatie logica -pe care profesoara nu a putut sa mi-o dea. La rugamintea tatei, doamna director a vorbit cu profesoara despre pauza si despre mutare dar degeaba. A depus o reclamatie dar, din nou, fara rezultat.

În postările sale, eleva incriminează şi discriminările din sistemul de învăţământ, care persistă de ani de zile.

De multe ori, profesorii cer parerea elevilor in legatura cu diferite lucruri. Dar, daca parerea noastra nu coincide cu ce vor ei sa auda, atunci recurg la orice metode (minciuna ,inselatorie) ca sa fie ca ei si nu ca noi.

Exista o practica total nepedagogica in scoli de a ierarhiza elevii din clasa pe alte criterii decat rezultatele la invatatura.

Anna are curaj să îşi exprime gândurile astfel şi pentru că părinţii o susţin în acest sens.

Un elev ca mine nu s-ar putea lupta cu un sistem intreg fara sustinere si protectie. In spatele meu sunt parintii mei care m-au invatat sa fiu obiectiva si corecta si sa nu-mi fie frica sa spun ceea ce gandesc.

Deşi nu aprobă în totalitate scrierile Annei, conducerea Şcolii Coresi, din Târgovişte, nu critică modalitatea de exprimare a elevei de clasa a VII-a. Mai mult decât atât, Anna este considerată un copil bun, inteligent, cu iniţiativă, care se remarcă prin rezultatele bune la învăţătură.

Anna s-a născut în Irlanda, dar s-a mutat împreună cu părinţii în România la vârsta de trei ani. Deşi este o elevă eminentă este clar că nu se poate adapta la sistemul de învăţământ românesc. Spune că educaţia primită de mică are la baza nişte principii simple şi eficiente: „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”, „nimeni nu te poate obliga să faci ceea ce nu vrei” şi ” demnitatea înainte de toate”. Scrierile Annei sunt apreciate în mediul virtual, iar internauţii o încurajează să continue să îşi spună nemulţumirile, ba chiar ceilalţi elevi sunt îndemnaţi să-i urmeze exemplul.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe