Ciobanii inregistreaza din ce in ce mai multe pierderi. Acestia arunca lana de la oi pentru ca nu mai au cui sa o valorifice. Tone intregi se pierd in fiecare an pentru ca nimeni nu mai vrea sa o cumpere. In plus, ciobanii platesc cinci lei pentru fiecare tuns, bani pierduti daca stam sa ne gandim ca lana nu mai poate fi valorificata in niciun fel si ajunge pe foc.
Daca ciobanii europeni profita din plin de pe urma oilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei din Romania. In urma cu cativa ani existau societati care valorificau lana, insa acum romanii nu mai sunt interesati sa isi faca pilota din lana, pulovere sau carpete. In localitatea Ulmi, judetul Dambovita, ciobanii sunt foarte suparati deoarece sunt nevoiti sa arunce tone de lana in loc sa o valorifice. Si asta pentru ca n-o mai cumpara nimeni.
Elena Florea din Rau Alb, Dambovita, este una dintre putinele femei din judet care mai croseteaza lana. Chiar daca nu prea se mai cumpara haine din lana, doamna Elena reuseste sa mai vanda, in plina iarna, cateva articole vestimentare pe care le face cu mana ei.
La ora actuala toata lana care ramane in urma tunsului oilor ajunge pe foc.
Pe langa faptul ca nu mai au cui sa o valorifice, ciobanii inregistreaza si alte pierderi. Pentru fiecare tuns oamenii platesc cinci lei, bani care se duc pe apa sambetei. Pe de alta parte oile trebuie tunse pentru ca vara mor de cald, pot contacta diferite boli, iar productia de lapte este scazuta.
Valentin Popescu
Ciprian Rusa
http://youtu.be/KZwu48rw-I0