PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LEGE NOUĂ PENTRU ZILIERI – VIDEO

LEGE NOUĂ PENTRU ZILIERI – VIDEO

de admin
3 vizualizări

Se face curatenie in randul patronilor, care profitau de pe urma Legii zilierilor. Pentru a scapa de plata asigurarilor sociale, angajatorii incadrau zilieri, desi activitatea prestata de lucratori nu era una cu caracter sezonier. In acest an, inspectorii de munca au aplicat amenzi de zeci de mii de lei In Dambovita patronilor descoperiti ca nu le respecta drepturile zilierilor. Ce modificari aduce noua legislatie, aflati in minutele urmatoare.
Noua lege a zilierilor va intra in vigoare pe 17 iunie si ii afecteaza direct pe angajatori. Multi patroni profitau de pe urma angajatilor. Ii incadrau ca zilieri, pentru a scapa de plata asigurarilor sociale, desi munca prestata nu avea un caracter sezonier. Angajarea era insa rapida, fara prea mare birocratie si puteau scapa rapid si de lucratori, oricand doreau. Muncitorii in schimb aveau numai dezavantaje. I se asigura plata zilnica, dar nu i se plateste nicio contributie sociala pentru pensie, sanatate sau somaj.
Noua lege prevede si ca plata pe ora a zilierilor nu poate fi mai mica decat valoarea pe ora a salariului de baza brut pe tara, garantat in plata. In caz contrar, patronii pot fi sanctionati de ITM cu amenzi intre 6000 si 20.000 de lei.
In acest an, ITM Dambvoita a avut o campanie de control a activitatilor sezoniere. Au fost verificati 39 de angajatori, iar 17 au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 30.000 de lei. Patronii au fost prinsi ca nu respecta durata zilnica de lucru si folosesc minori peste limita de timp admisa de lege.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

http://youtu.be/9BIWa9EBV5M

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe