PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CE SĂ FIE OARE, UN GINECOLOG? – VIDEO

CE SĂ FIE OARE, UN GINECOLOG? – VIDEO

de admin
13 vizualizări

Cancerul de col uterin este principala cauza de deces in randul romancelor cu varste intre 15 si 44 de ani. Desi, Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii provocata de aceasta boala, riscul fiind de trei ori mai mare la noi fata de media de pe continent, Ministerul Sanatatii nu poate gasi o cale prin ar putea face eficient un program. Testarea gratuita pentru depistarea cancerului de col uterin ar putea salva mii de vieti dar medicii de familie nu vor sa se implice, iar cele mai multe femei nu stiu de existenta acestui program.
Anul acesta, Ministerul Sanatatii dispune de un buget de 13 milioane de lei pentru testele Babes-Papanicolau. Acest program se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani si nu tine cont daca ele sunt asigurate sa nu, accesul la programul national fiind gratuit.
Desi, este implememtat inca din 2012, programul s-a desfasurat, pana in prezent, cu dificultate. O mare parte a medicilor de familie au refuzat sa se implice si sa participe activ in demararea acestui program. Piedici au fost si anul trecut cand, Ministerul Sanatataii a avut indoieli cu privire la calitatea testelor.
La acestea s-a adaugat si faptul ca femeile au ramas indiferente, acestea nu s-au grabit sa faca analize.
Specialisti se plang de faptul ca le este destul de greu sa convinga domnele si domnisoarele ca participarea la screening este importanta pentru sanatatea lor. La fel de grav este faptul ca, in 2014, inca mai exista sute de femei care nu au mers niciodata la ginecolog.
Cancerul de col uterin face victime in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV, care produc aceasta boala, sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, deja este vorba de cancer invaziv.
Vaccinarea si testarea periodica Babes-Papanicolau pot duce la reducerea cu pana la 94% a riscului de a dezvolta aceasta forma de cancer.
53% dintre femeile din Romania nu cunosc insa nici o metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Statisticile arata ca in Romania zilnic cinci femei sunt ucise de cancerul de col uterin.

Ilona Rotaru

http://youtu.be/kgdrjukUPpw

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe