PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LEGI CU IMPACT SOCIAL, PROMULGATE – VIDEO

LEGI CU IMPACT SOCIAL, PROMULGATE – VIDEO

de admin
3 vizualizări

Au trecut de presedinte! Trei noi legi cu impact in domeniul social au fost promulgate de Traian Basescu. Doua dintre initiativele vizate vin in intampinarea parintilor respectiv, infiintare a creselor cu program saptamanal si acordarea unei zile libere pentru ingrijirea sanatatii copilului. Cea de-a treia ii vizeaza pe angajatii institutiilor publice care vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie.
Preşedintele a promulgat Legea pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor. Potrivit acestei legi, creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa şi funcţiona doar în situaţii „excepţionale”, în sistem public ori privat. Initiativa, apartine unui grup de parlamentari care au expus mai multe motive:
– micuţii lăsaţi la creşele cu program săptămânal nu sunt vizitaţi deloc de părinţi – fie din comoditate, fie din lipsa responsabilităţii;
– ambii părinţi trebuie să participe la creşterea şi educarea copilului lor;
– părinţii trebuie să înţeleagă impactul negativ pe care îl are separarea, chiar şi pentru câteva zile, în cazul copiilor în vârstă de până la trei ani.
Şeful statului a mai promulgat, marţi, legea privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului. Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Liberul se va acorda la cererea unuia dintre părinţi. Totodata, presedintele a promulgat si legea privind acordarea de tichete de vacanta. Aceasta prevede ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei. Acestea se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori.
Vouchere de vacanță pentru angajați:
-valoarea de maximum 6 salarii brute minime pe economie;
-valori nominale premise: 10-50 de lei ;
– suportate integral de angajatori;
-comision perceput de agenția de turism din pachet: 10%

Reporter: Cătălina Sandu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe