Romanii ar mai putea primi inca o zi nelucratoare, cadou din partea statului. Senatorii din Comisia pentru cultura propun ca ziua de 24 ianuarie, cand se sarbatoreste unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sa fie declarata zi de sarbatoare legala, nelucratoare.
Potrivit articolului 1 al legii, ziua de 24 ianuarie poate devini zi de sarbatoare legala, zi in care bugetarii ar trebui sa fie liberi. Totodata, la intrarea in vigoare a acestei legi, autoritatile locale si centrale vor fi obligate sa acorde sprijin logistic si material pentru organizarea de manifestari publice legate de Ziua Unirii Principatelor, iar posturile publice de radio si televiziune sa reflecte mediatic aceste manifestari.
Proiectul de lege initiat de 150 de deputati si senatori, in cea mai mare parte semnatari fiind din parlamentari alesi in judetele Moldovei au dat expunerii de motive numele de “Romania s-a nascut la Iasi”, lucru care aminteste de faptul ca sstatul national modern roman a aparut pe 24 ianuarie, cand Adunarea Electiva a Munteniei l-a acceptat ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, cel care fusese deja ales domn al Moldovei de catre unionistii de la Iasi.
Ziua de 24 ianuarie ar fi cea de a treisprezecea zi nelucratoare pe care statul le-ar acorda-o bugetarilor. Bugetarii beneficiaza in 2014, pin Codul muncii, de 12 zile declarate libere, din care insa doar 9 sunt in timpul saptamanii. Cu exceptia zilelor de 1 si 2 ianuarie, a zilei de 1 mai si zilei de 1 decembrie, ziua Nationala a Romaniei, toate celelalte libere sunt sarbatori religioase.
In cazul in care Codul Muncii ar fi modificat, in urma propunerilor facute de parlamentari, angajatii romani ar mai putea beneficia in viitor de alte trei zile libere nationale. Pe lista de propuneri de noi sarbatori legale sunt 22 aprilie, 10 mai si 21 mai. Astfel ca se doreste ca si cea de-a treia zi de Paste, data de 22 aprilie sa fie instituita drept sarbatoare legala in care nu se lucreaza, pentru care Consiliul Economic si Social a dat un aviz favorabil unui proiect de act normativ. Si data de 10 Mai este vizata pentru a fi declarata zi libera. Un proiect de act normativ stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala, si nu 1 Decembrie, asa cum este in momentul de fata.Data de 21 mai este o altă propunere inregistrata in Senat, ca sarbatoare legala. Vizeaza introducerea in Codul Muncii, a zilei Sfintilor Imparati Constantin si Elena, care au contribuit semnificativ la raspandirea crestinismului.
Ilona Rotaru