Cateva sute de lei, o negociere la sange si stresul lucrarii de licenta dispare cat ai zice peste! Aceasta este reteta aplicata de tot mai multi tineri care la finalul facultatii trebuie sa predea lucrarea de licenta. Generatia copy-paste nu isi mai bate capul sa se documenteze, sa scrie proiecte sau sa invete ci apeleaza la colegii mai destepti din an, sau si mai sigur, la firmele care vand lucrari pe internet. Afacerile “inginerilor de carton”, asa cum mai sunt numiti cei care vand teze pe net sunt profitabile, iar ofertele atrag studentii cu dare de mana si dezinteres pentru educatie. Cat despre plagiat si lucrari la comanda, ele au devenit o moda si printre cei aflati la conducere tarii. Zvonurile in privinta plagiatului i-au vizat chiar si pe unii ministrii dar si pe primul ministru Victor Ponta. In aceste conditii, ne intrebam ce exemple urmeaza tinerii?
Afacerea lucrarea de licenta este aparent una foarte simpla. E nevoie de un student lenes, dar cu un buget destul de generos, un negociator care stie sa-si vanda foarte bine inteligenta, o discutie prealabila si cateva saptamani de munca. In final lucrarea e numai buna de prezentat la examen. In ultimii ani din ce in ce mai multi studenti apeleaza la aceasta metoda, iar numarul anunturilor si al site-urilor de profil creste de la o zi la alta.
Cei care vand lucrari de licenta sau teze de doctorat pe internet copiate fac munca ilegala. Asta teoretic, pentru ca practic sunt greu de sanctionat.
Afacerea lucrărilor de licenţă înfloreşte odată cu apropierea finalului de an universitar. Cei care aleg aceasta cale trebuie să scoată din buzunar pana la 800 sau chiar 1000 de lei in functie de complexitatea lucrarii si domeniul ales. Pentru aceşti bani primesc lucrarea gata redeactată şi accesul către examenul de la facultate.
REPORTER: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi